Varza murata este un ingredient de baza in bucataria romaneasca, fiind folosita pentru delicioase sarmale, dar si pentru varza la cuptor sau salata simpla. Varza murata nu este greu de pregatit, insa este nevoie de o pregatire din timp, cand se aleg cele mai bune ingrediente si condimente, pentru un rezultat delicios.
Pentru varza murata ai nevoie de varza, sare, marar uscat, hrean, gutui, porumb. Procesul de murare necesita si el putina atentie, atunci cand pritocim varza, timp de aproximativ o saptamana, perioada dupa care vom lasa varza sa se mureze.
Primul strat in butoi va fi de 3 buc marar (taiat in bucati) , porumbul , gutuile ( taiate in patru) , hreanul (taiat fasii) si un furtun necesar la pritocit. Se aseaza varza curatata de frunzele murdare , spalata si restul de marar.
Acoperim cu un capac si punem o greutate pentru cateva ore, ideal ar fi de seara pana dimineata.
Se amesteca sarea cu apa si apoi se toarna in butoi , astfel incat sa acopere varza.
Se acopera butoiul, iar dupa o zi incepem pritoci. In fiecare zi pritocim varza, cca 3-4 minute, timp de 7 zile.
Varza se mureaza intr-o perioada mai lunga de timp, o luna si jumatate. O folosim la obtinerea sarmalutele , salatelor si mancarurilor diverse.
1 thoughts on “Varza murata”
Heeyy!! Eu pot spune ca iubesc varza murata si acum mai nou am gasit in careta lui dr. menci reinvata sa gatesti sanatos (pe care am luat-o cu liobertatea pentru femei retete) ca trebuie sa folosesc sare bruta neiodata,si pentru gospodinele care folosesc si otet, este recomandat otetul natural de fermenatatie.. Incercati si voi..e mai sanatos!!