Ciorba de fasole cu ciolan afumat, o reteta irezistibila, simpla si delicioasa. Reteta originala preparata in stilul traditional al Ardealului contine tarhon si rantas, dar am optat pentru o varianta mai sanatoasa. Indiferent de reteta, daca are in componenta ciolan afumat, va asigur ca este foarte gustoasa. Descopera si alte retete cu afumatura: Fasole verde cu afumatura, Mancare de cartofi cu afumatura, Mancare de mazare cu carnati semiafumati, Pilaf cu carnati.
Punem ciolanul la fiert intr-o oala cu 2 l apa rece, cat sa acopere, 1/2 lingurita sare si o foaie de dafin.
Fierbem la foc mediu, pana se patrunde usor.
Pe timpul fierberii, daca mai este nevoie, adaugam apa fierbinte.
Tocam legumele ( ceapa, morcov, pastarnac, telina, ardei si rosii) in cubulete si le calim pentru 15 minute.
Adaugam o foaie de dafin si sosul de rosii.
Continuam calirea pana cand legumele sunt patrunse.
Adaugam ciolanul fiert si portionat, jumatate din zeama in care a fiert, fasolea si 1,3 l apa fierbinte.
Amestecam si mai fierbem fix 10 minute.
La final, adaugam cimbru, sare si piper dupa gust, patrunjelul proaspat maruntit.
Servim ciorba alaturi de smantana si paine proaspata de casa.
Pofta buna!