5 Trucuri pentru o mamaliga perfecta

5/5 - (11 votes)

Descopera 5 Trucuri pentru o mamaliga perfecta ! Mamaliga este unul dintre cele mai simple si iubite preparate traditionale, dar, daca nu e facuta corect, poate iesi prea tare, prea moale sau plina de cocoloase. Daca vrei sa obtii o mamaliga perfecta, iata 5 trucuri care te vor ajuta sa devii expert!

1. Alege malaiul potrivit

Nu orice malai e bun pentru o mamaliga perfecta. Foloseste un malai grisat, de calitate, special pentru mamaliga. Evita malaiul prea fin, pentru ca risti sa obtii o textura lipicioasa, si pe cel prea grosier, care nu se va gati uniform.

2. Proportia ideala de apa si malai

Raportul clasic este de 1 parte malai la 3 parti apa, dar daca vrei o mamaliga mai moale si cremoasa, poti merge pe 1 la 4. De exemplu, pentru o cana de malai, foloseste 3-4 cani de apa. Daca iti place mamaliga mai ferma, poti ajusta cantitatea de apa dupa preferinte.

3. Apa trebuie sa fiarba bine inainte de a adauga malaiul

Un pas esential este sa fierbi bine apa inainte sa pui malaiul. Cand apa da in clocot, adauga o lingurita de sare si, optional, putin unt sau ulei pentru un plus de gust si o textura mai fina.

4. Adauga malaiul treptat si amesteca energic

Ca sa eviti cocoloasele, malaiul trebuie adaugat in ploaie, adica putin cate putin, in timp ce amesteci energic cu un tel sau o lingura de lemn. Nu turna tot malaiul deodata, pentru ca risti sa se formeze bulgari care nu se mai desfac.

5. Amesteca constant si lasa sa fiarba suficient

O mamaliga perfecta se face cu rabdare! Dupa ce ai incorporat malaiul, continua sa amesteci inca 10-15 minute, la foc mic, pana cand mamaliga incepe sa se desprinda usor de pe peretii vasului. Daca o lasi prea putin pe foc, va avea un gust de malai crud, iar daca o fierbi prea mult, se va intari prea tare.

Pentru o mamaliga  cremoasa, poti adauga un cub de unt sau o lingura de smantana la final si sa amesteci bine.

Cu ce servim mamaliga?

Mamaliga merge de minune cu preparate delicioase. Iata cateva retete de pe Bucataria Romaneasca.ro pe care trebuie sa le incerci:

Ciulama de ciuperci – o reteta simpla si delicioasa, perfecta pentru zilele de post.
Saramura de peste– un preparat gustos, aromat si usor de pregatit.
Bulz la tigaie – o combinatie perfecta de mamaliga si branza, copt la tigaie.

Acum, ca ai toate secretele, pune mana pe ceaun si pregateste cea mai buna mamaliga!

Distribuie reteta

Utile in bucatarie

Vezi si alte retete delicioase

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *