Caltabosul este una dintre acele delicii traditionale care nu lipsesc de pe mesele romanilor in perioada sarbatorilor de iarna. Preparat cu grija si pasiune, acest aperitiv imbina savoarea carnii de porc cu gustul intens al organelor: inima, ficat si plamani, completate de mirodeniile preferate.
Secretele unui caltabos reusit
Secretul unui caltabos reusit incepe cu pregatirea intestinelor care vor fi umplute. Acestea trebuie curatate si spalate foarte bine pentru a garanta un preparat curat si gustos. Dupa ce compozitia este asezata cu grija in mate, caltabosii se fierb lent, pana cand zeama devine albicioasa, semn ca toate ingredientele s-au patruns armonios.
Preparare
Ficatul se tine in apa rece pentru 30 minute.
Punem intr-o cratita cateva boabe de piper si o ceapa ( curata si taiata in patru).
Adaugam carnea si inima, apa cat sa le acopere si le punem la fiert, pentru 1 ora.
Fierbem separat ficatul si plamanii, pentru 30 minute.
Ceapa( 3 bucati) se taie marunt si se caleste in untura.
Orezul ales si spalat se fierbe pana se umfla, dupa care se scurge si se clateste cu apa rece.
Carnea si organele se trec prin masina de tocat carne.
Peste carne adaugam orezul scurs, ceapa calita si condimente dupa gust.
Amestecam , iar cu compozitia obtinuta se umplu intestinele.
Umplerea caltabosilor – la masina de tocat carne (fara cutit si sita) se adapteaza o palnie de umplut carnati. Se trage tot intestinul pe palnie, lasandu-se capatul legat putin afara.
Formam bucati de cca 20 cm.
Umplerea se face fara sa indesam si le legam la capete cu ata alimentara.
Se pun la fiert, in apa fierbinte cu sare, la foc mic, fara sa clocoteasca , cca 20 minute.
In timpul fierberii se inteapa cu un ac mai gros, din loc in loc (ca sa nu plesneasca intestinul).
Dupa fierbere se pun la zvantat si apoi pentru 3-4 ore la presa, de preferat peste noapte.
Se pun caltabosii la fum, pentru 6 ore, ii impaturim in hartie si ii pastram la rece.
Cum se serveste caltabosul
Caltabosii pot fi savurati reci, cu mujdei de usturoi, mustar sau hrean. Pentru o textura mai ferma si un gust desavarsit, se lasa la rece sub o greutate, astfel incat aromele sa se intensifice si sa se intrepatrunda perfect.
Alege sa prepari caltabos de casa pentru a pastra vie traditia si a te bucura de un gust care ne aminteste de mesele in familie si de atmosfera magica a sarbatorilor de iarna! Pofta buna!