Toba de porc traditionala. In sezonul rece, de sarbatorile de iarna, unul dintre cele mai apreciate aperitive ale romanilor este toba de porc traditionala. Este gustoasa si satioasa, ideala pentru micul dejun sau pentru aperitivele festive. Pentru a prepara Toba de porc traditionala, aveti nevoie de capatana de porc, rinichi de porc, limba de porc, inima de porc si diverse condimente care sa dea savoare acestui preparat.
Dupa preparare, toba de porc se lasa la rece timp de o noapte, dupa care poate fi afumata. Se pastreaza la rece pana cand este servita.
Taiem rinichii ( pe lung) si ii punem in apa rece, pentru 30 minute.
Capatana de porc si muschiul se pun in apa rece.
Adaugam ceapa taiata in patru parti, boabe de piper, sare si foile de dafin.
Se fierb la foc mic, pentru 1 ora. Adaugam organele si continuam fierberea pana se patrund usor.
Dupa fierbere, scoatem carnea si organele cu o spumiera si le lasam sa se racoreasca.
Limba se curata se pielita alba si se taie cuburi.
Rinichii , inima , muschiul si carnea de la capatana (se dezoseaza ) se taie cuburi.
Adaugam usturoiul pisat in 200 ml supa (zeama in care a fiert carnea ) si amestecam.
Se lasa cca 5 minute si apoi se strecoara.
Peste compozitia de mai sus se toarna zeama cu usturoi.
Adaugam piper macinat si sare dupa gust.
Amestecam compozitia si cu acesta umplem stomacul de porc.
Coasem taietura, cu ata alimentara, si legam capatul taiat.
O intepam cu un ac gros, in cateva locuri, si o punem in zeama in care a fiert carnea.
In timpul fierberii se va mai intepa, periodic, pentru a elimina aerul.
La primul clocot si cand da in clocot se pune toba.
Se fierbe 30 minute, la foc mic, fara clocot.
Se scoate din zeama, cu o paleta, si se aseaza pe un blat acoperit cu servet de bucatarie.
Peste toba de porc se pune un alt blat si o greutate ( maxim 3 kg).
Mai intepam in cateva locuri, pentru a se elimina surplusul de zeama.
O lasam peste noapte, iar dimineata eliminam greutatea, o setrgem cu un servet si o punem la fum.
Toba de porc traditionala se afuma maxim 1 zi.
Se imbraca in hartie cerata ( hartie de copt) si se pastreaza la rece.
Pofta buna!
Salvează