Cum marinam corect carnea pentru frigarui – trucuri simple pentru gust desavarsit
Vrei sa iasa cele mai bune frigarui la urmatorul gratar? Secretul nu sta doar in carne sau in jarul perfect incins, ci mai ales in marinada. O carne marinata corect devine frageda, suculenta si plina de aroma. Iata cum sa o pregatesti ca un adevarat pasionat de gratare.
1. Alege carnea potrivita
Frigaruile ies cel mai bine din carne care are putina grasime. Pentru porc, merg excelent ceafa sau spata. La pui, pieptul se marineaza bine, dar pulpele fara os sunt si mai fragede. Daca preferi vita, alege antricot sau vrabioara.
2. Orice marinada buna are 3 componente esentiale:
Un ingredient acid – ajuta la fragezire (zeama de lamaie, otet, iaurt, vin)
Un element uleios – aduce suculenta (ulei de floarea-soarelui, masline, susan)
Condimente si arome – aici poti sa te joci in functie de gusturi (sare, piper, usturoi, boia, cimbru, oregano, mustar, sos de soia, miere)
3. Marinada clasica pentru frigarui de porc
– 4 linguri ulei
– 2 linguri otet balsamic sau zeama de lamaie
– 1 lingura mustar
– 3 catei de usturoi zdrobiti
– 1 lingurita boia dulce
– sare si piper dupa gust
– optional: cimbru uscat sau rozmarin
Se amesteca toate si se toarna peste bucatile de carne taiate. Se amesteca bine, se acopera vasul si se lasa la frigider minim 4 ore, ideal peste noapte.
4. Marinada cu iaurt pentru carne de pui
– 200 g iaurt simplu
– 2 linguri ulei
– 1 lingura zeama de lamaie
– 2 catei usturoi zdrobiti
– 1 lingurita curry sau boia
– sare si piper
Iaurtul fragezeste foarte bine carnea de pui si ii da o textura cremoasa dupa gatit. Se lasa la marinat minim 2 ore.
5. Marinada rapida pentru gratare pe fuga
Daca n-ai timp sa lasi carnea la marinat ore intregi, foloseste sos de soia, mustar si usturoi. Se combina in proportii egale si se lasa carnea la marinat macar 30 de minute.
6. Trucuri extra Cum marinam corect carnea pentru frigarui
– Nu pune sare multa de la inceput, mai bine adaugi la final.
– Pastreaza carnea la frigider in timpul marinarii, acoperita.
– Nu folosi marinada ramasa pentru ungerea carnii in timpul frigerii decat daca o fierbi in prealabil.
– Scoate carnea din frigider cu 20-30 de minute inainte de a o pune pe gratar.
Cu o marinada bine gatita, frigaruile nu mai sunt doar o simpla friptura pe bat. Ai incercat vreo reteta de mai sus? Care e preferata ta?