Zacusca de vinete, o conserva nelipsita din camara romanilor. Plina de bunatate, culoare si aroma, zacusca de vinete este gustoasa si foarte apreciata.
Ceapa se toaca marunt sau se razuie.
Vinetele se toaca marunt , ardeiul se taie cubulete .
Uleiul se pune la incins intr-un ceaun , adaugam ceapa si lasam la calit amestecand periodic, pentru cca 20 minute.
Peste ceapa adaugam bulionul , amestecam si lasam sa fiarba cca 20 minute.
Adaugam ardeiul si continuam fierberea 30 minute, amestecand periodic.
Adaugam vinetele tocate, sare, piper si foaia de dafin.
Lasam sa fiarba inca 30 minute, amestecand periodic.
Pe timpul fierberii culoarea , gustul si textura se schimba.
Este gata atunci cand uleiul iese la suprafata, devine lucioasa si are o consistenta densa.
Se indeparteaza foaia de dafin si potrivim gustul.
Se toarna fierbinte in borcane sterilizate si uscate. Le inchidem ermetic cu capace.
Se pun in baie de abur cca 25 minute sau la cuptor (110 C ) pentru 30 min.
Dupa sterilizare acoperim borcanele cu servete de bucatarie si le lasam sa se racesca pana a doua zi.
Se pastreaza la loc uscat si racoros.
Pofta Buna!