Tocana de legume pentru iarna, o portie de bunatate si sanatate.Printre delicatesele conservate cu atentie si multa dragoste, tocana de legume pentru iarna ocupa un loc special in preferintele noastre. Acest preparat este nu doar o explozie de arome, ci si o sursa sanatoasa si hranitoare pentru intreaga familie in timpul sezonului rece. Ceea ce face conserva atat de speciala este selectia atenta a ingredientelor. Legumele proaspete, culese din gradina in sezonul lor de varf, sunt combinate cu diverse condimente pentru a crea o compozitie unica de arome si gusturi. Descopera si alte retete de conserve: Zacusca de vinete cu ardei copt, Zacusca cu ciupeci.
Curatam de coaja pastarnacul si morcovul.
Trecem separat, prin masina de tocat carne sau robot, ceapa, rosiile, ardeiul copt si dovleceii.
Inainte de a le marunti, le vom taia cuburi.
Punem la scurs, in site separate, dovleceii si ardeiul.
Punem la incins, intr-o cratita, uleiul.
Adaugam ceapa si o calim pentru 5 minute.
Adaugam morcovul, pastranacul si amestecam.
Calim pentru 25 minute, cu cratita acoperita si amestecand periodic.
Adaugam rosiile, foaia de dafin si continuam fierberea pentru 10 minute.
Amestecam periodic si verificam textura radacinoaselor ( morcov, pastarnac).
Cand acestea sunt aproape fierte, adaugam dovleceii, sare si piper dupa gust.
Continuam fierberea pentru 30 de minute, amestecand periodic.
Indepartam foaia de dafin, adaugam ardeiul copt si amestecam.
Continuam fierberea pentru 15 minute, amestecan periodic.
Potrivim gustul de sare, adaugam cimbrul si amestecam.
Inchidem focul si transferam Tocana de legume pentru iarna in borcane de 400 ml.
Inchidem ermetic cu capace si punem borcanele la sterilizat, pentru 25 de minute.
Servim cu paine prajita. Pofta Buna!