In sezonul rece, in special in preajma sarbatorilor de iarna, slanina este un preparat care nu lipseste de pe mesele romanilor. Chiar daca continutul de grasime este ridicat, slanina, consumata in cantitati moderate, este un aliment sanatos si satios, foarte gustos.
Pentru afumare este recomandat lemnul de cires, care ii va conferi o aroma speciala. Slanina se serveste cu ceapa rosie, legume de sezon si telemea. Poate fi pastrata si la congelator.
3 kg slanina de porc, 2 capatani mari de usturoi, 5 foi dafin, 3 linguri boia de ardei dulce, 250 ml apa, 5 linguri sare, ½ lingurita piper , 1 lingurita cimbru uscat si macinat .
Slanina se taie in bucati potrivite, cca 15-20 cm.
Intr-un vas mare pregatim baitul : usturoiul pisat bine, foile de dafin , piperul , sarea , boia de ardei, cimbru si apa.
Amestecam bine compozitia pana se dizolva sarea.
Adaugam bucatile de slanina in compozitia formata si le rotim zilnic.
Vasul se pune la rece pentru cel putin 7 zile.
Dupa acesta perioada, slanina se afuma 1 zi , folosind lemn de cires.
Pastrare – Slanina se impacheteaza in hartie cerata si se pastreaza la rece.
Se poate vida si pastra in congelator.
Pofta Buna!
Salvează