Slanina (afumata) cu boia

Ingrediente:

3 kg slanina de porc, 2 capatani mari  de usturoi, 5 foi dafin, 3  linguri boia de ardei dulce, 250 ml apa, 5 linguri sare, ½ lingurita piper , 1 lingurita cimbru uscat  si macinat .

4.8/5 - (266 votes)

In sezonul rece, in special in preajma sarbatorilor de iarna, slanina este un preparat care nu lipseste de pe mesele romanilor. Chiar daca continutul de grasime este ridicat, slanina, consumata in cantitati moderate, este un aliment sanatos si satios, foarte gustos. Reteta Slanina (afumata) cu boia.

Daca vrei sa prepari chiar tu slanina, este bine sa stii ca nu vei avea nevoie de ingrediente speciale. Ai nevoie doar de usturoi, boia, cimbru si foi de dafin. Procesul de baituire este mai indelungat, timp de 7 zile, insa vei obtine o slanina gustoasa si aromata.

Pentru afumare este recomandat lemnul de cires, care ii va conferi o aroma speciala. Slanina se serveste cu ceapa rosie, legume de sezon si telemea. Poate fi pastrata si la congelator.

Slanina se taie in bucati potrivite, cca 15-20 cm.

Intr-un vas mare pregatim baitul  : usturoiul pisat bine, foile de dafin , piperul , sarea  , boia de ardei, cimbru  si apa.

Amestecam bine compozitia pana se dizolva sarea.

Adaugam bucatile de slanina in compozitia formata si le rotim zilnic.

Vasul se pune la rece pentru cel putin 7 zile.

Dupa acesta perioada, slanina se afuma 1 zi , folosind lemn de cires.

Pastrare – Slanina se impacheteaza in hartie cerata  si se pastreaza la rece.

Se poate vida  si pastra in congelator.

Pofta Buna!

Salvează

Distribuie reteta

Vezi si alte retete delicioase

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *