Sarmale cu carne de pui. Sarmalele sunt unele dintre cele mai indragite preparate culinare ale romanilor. De pe mesele de sarbatoare, acestea nu lipsesc niciodata si sunt ideale cu mamaliguta si smantana. De obicei preparate din carne de porc, sarmalele se pot adapta oricaror gusturi. Astfel, cei care prefera carnea mai dietetica le pot pragati cu carne de pui sau de curcan.
Sarmalele cu carne de pui se prepara la fel de usor si sunt la fel de gustoase ca si cele din carne de porc sau amestec. In plus, timpul de gatire este mai scurt, deoarece carnea de pui este gata mult mai repede. Condimentate in functie de preferinte, sarmalele cu carne de pui se servesc cu smantana, iaurt sau mamaliguta.
Pregatim foile de varza pentru umplut, eliminam partile groase si portionam uniform partea subtire.
Resturile de varza le tocam marunt si le punem in cratita (in care fierbem sarmalele), in mijlocul sarmalelor.
Ceapa se toaca marunt si se caleste in ulei, pentru 5 minute.
Adaugam pasta de tomate, boia de ardei si orezul.
Amestecam si inchidem focul.
Lasam compozitia cateva minute sa se racoreasca, adaugam carnea tocata , cimbru maruntit, sare si piper dupa gust.
Se formeaza sarmalele: folosim 1 lingura de umplutura si o frunza de varza, apoi se ruleaza (asezati frunza pe un blat de bucatarie sau farfurie, la un capat puneti o lingura de umplutura, ridicati marginile lungi si rulati din capatul opus).
Asezam sarmalele in cratita si le aranjam peste stratul de varza tocata.
Adaugam apa clocotita cat sa acopere ultimul strat, foile de dafin, bulionul si cimbru maruntit.
Acoperim sarmalele cu foile de varza (oprite) si punem la fiert.
Fierbem cca 1.5 ore la foc mediu/mic, apoi 20 minute la foc mic.
Servim sarmalele cu smantana si mamaliguta.
Pofta Buna!