Ochiurile romanesti, cunoscute si ca oua posate, sunt o reteta simpla si gustoasa, des intalnita in micul dejun. Ele se disting prin metoda de gatire in apa cu otet, care ofera un albus fin si galbenus moale, perfect pentru a fi savurat pe o felie de paine prajita. Aceste oua posate pot fi servite ca atare sau ca parte a unui mic dejun mai bogat, alaturi de legume sau mezeluri.
Punem apa la fiert intr-o cratita de dimensiuni medii.
Cand apa incepe sa fiarba usor (nu in clocot), adaugam otetul.
Otetul ajuta la coagularea albusului si mentine oul compact.
Spargem ouale unul cate unul intr-un bol mic. Apoi, cu grija, turnam oul in apa care fierbe usor. Repeta acest pas pentru fiecare ou.
Gatim ouale timp de 3-4 minute, pana cand albusul s-a coagulat, dar galbenusul ramane moale. Pentru oua mai ferme, lasam ouale in apa inca 1-2 minute.
Scoatem ouale cu o spumiera si le asezam pe o farfurie. Le presaram cu sare, piper dupa gust si le servim cu paine prajita.
Ca sugestie de servire, eu am ales sa le servesc cu paine prajita, somon afumat si rosii cherry.
Poti decora cu verdeata pentru un plus de culoare si prospetime.