Cozonac cu nuca si stafide, un desert nelipsit de la mesele festive. Reteta Cozonac cu nuca si stafide este explicata pas, iar rezultatul este o bunatate.
Amestecam drojdia proaspata cu zahar.
Adaugam laptele caldut , faina (80 gr) si amestecam.
Acoperim vasul cu folie alimentara.
Se pune la loc caldut si se lasa timp de 10 minute.
Aluat Cozonac cu nuca si stafide
Mixam galbenusurile cu sarea, zaharul , smantana si zaharul vanilat pentru 2 minute.
Vom obtine o compozitie omogena .
Peste compozitia de oua adaugam maiaua, restul de lapte si coaja rasa de lamaie.
Adaugam faina si mixam timp de 10 minute, cu ajutorul unui robot de bucatarie.
Odihnim robotul de bucatarie timp de 10 minute.
Adaugam grasimea treptat si mixam aluatul , din nou, 10 minute.
Aluatul format se pune intr-un vas uns cu ulei .
Se acopera cu folie alimentara si se pune la loc cald , pana isi dubleaza volumul, cca 40-50 minute.
Umplutura Cozonac cu nuca si stafide
Se mixeaza albusurile cu zahar si zahar vanilat.
Adaugam esenta de rom, cacaua si nuca macinata.
Asamblare Cozonac cu nuca si stafide
Aluatul se imparte in doua parti egale, iar fiecare parte in doua.
Modelarea aluatului se face cu ulei.
Fiecare parte se intinde intr-o foaie dreptunghiulara , grosime 2 cm, adaugam umplutura cu nuca, stafidele si rulam strans.
Unim doua rulouri prin rasucire.
Fiecare rulou format se pune in tava tapetata cu hartie de copt.
Cozonacii se pun la loc cald si se lasa pana isi dubleaza volumul.
Se unge suprafata cu compozitia de ou si lapte, apoi presaram fulgii de migdale.
Se pun la copt, la 180C cuptor electric setat pe ventilatie, pentru 45-50 minute.
La cuptoarele pe gaz folosim treapta inalta.
Dupa 20 minute , punem deasupra cozonacilor hartie de copt si continuam coacerea.
Dupa coacere lasam cozonacii in tavi maxim 5 minute.
Se scot pe un gratar de racire si ii portionam doar dupa ce s-au racit complet.
Pofta Buna!