Cozonac cu nuca si stafide

Cozonac cu nuca si stafide
Ingrediente:

Maia - 100 gr faina, 30 gr zahar, 100 ml lapte, 45 gr drojdie proaspata.

Aluat - 5  galbenusuri, 85 gr smantana 20% grasime, 250 ml lapte, 215 gr zahar, 10 gr sare, 80 ml ulei, 100 gr unt topit, coaja rasa de la o lamaie, 30 gr zahar vanilat, 850 gr faina.

Umplutura - 3 albusuri, 200 gr zahar, 20 gr zahar vanilat, 30 ml esenta de rom, 40 gr cacao, 300 gr nuca macinata, 100 gr stafide.

Decor - fulgi de migdale, 1 galbenus, 25 ml lapte.

Timp preparare

2 ore

Nr. portii

3

5/5 - (133 votes)

Cozonac cu nuca si stafide, un desert nelipsit de la mesele festive. Reteta Cozonac cu nuca si stafide este explicata pas, iar rezultatul este o bunatate.

Amestecam drojdia proaspata cu zahar.

Adaugam laptele caldut , faina (80 gr)  si amestecam.

Acoperim vasul cu folie alimentara.

Se pune la loc caldut si se lasa timp de 10 minute.

Aluat Cozonac cu nuca si stafide

Mixam galbenusurile cu sarea,  zaharul , smantana si zaharul vanilat pentru 2 minute.

Vom obtine o compozitie omogena .

Peste compozitia de oua adaugam maiaua, restul de lapte  si coaja rasa de lamaie.

Adaugam faina si mixam timp de 10 minute,  cu ajutorul unui robot de bucatarie.

Odihnim robotul de bucatarie timp de 10 minute.

Adaugam grasimea treptat si mixam aluatul , din nou, 10 minute.

Aluatul format se pune intr-un vas uns cu ulei .

Se acopera cu folie alimentara si se pune la loc cald , pana isi dubleaza volumul, cca 40-50 minute.

Umplutura Cozonac cu nuca si stafide

Se mixeaza albusurile cu zahar si zahar vanilat.

Adaugam esenta de rom, cacaua si nuca macinata.

Asamblare Cozonac cu nuca si stafide

Aluatul  se imparte in doua parti egale, iar fiecare parte in doua.

Modelarea aluatului se face cu ulei.

Fiecare parte se intinde intr-o foaie dreptunghiulara , grosime 2 cm, adaugam umplutura cu nuca, stafidele  si rulam strans.

Unim doua rulouri prin rasucire.

Fiecare rulou format se pune in tava tapetata cu hartie de copt.

Cozonacii se pun  la loc cald si se lasa pana isi dubleaza volumul.

Se unge  suprafata cu compozitia de ou si lapte, apoi presaram fulgii de migdale.

Se pun la copt, la 180C   cuptor electric setat pe  ventilatie, pentru 45-50 minute.

La cuptoarele pe gaz folosim  treapta inalta.

Dupa 20 minute , punem deasupra cozonacilor hartie de copt si continuam coacerea.

Dupa coacere  lasam cozonacii in tavi maxim 5 minute.

Se scot pe un gratar de racire si ii portionam doar dupa ce s-au racit complet.

Pofta Buna!

Distribuie reteta

Utile in bucatarie

Vezi si alte retete delicioase

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *