Checul este unul dintre deserturile preferate ale romanilor. Se prepara rapid, cu ingredient simple, pentru a-ti oferi un desert gustos, pe care il poti prepara si atunci cand ai musafiri neasteptati. Ingredientele pentru acest chec sunt clasice: oua, zahar, unt, cacao, faina si mirodenii dupa preferinte, vanilie, coaja de lamaie sau portocala. Pe langa nuca, mai poti adauga si stafide sau alte tipuri de fructe oleaginoase: fistic, migdale sau caju.
Aspectul sau marmorat este foarte placut, astfel ca nu vei da gres niciodata cu acest desert. Se serveste simplu, sau cu o ceasca de cafea sau ceai calde.
Ingrediente
6 oua , 2o0 gr zahar, 200 gr faina, 5 linguri unt topit (caldut – nu fierbinte), 1 plic praf de copt, 2 linguri cacao neagra + 3 linguri apa, 1/2 lingurita extract de vanilie, 1 lingurita coaja rasa de lamaie, 1 praf sare, 30 gr nuca.
Mod de preparare
- Cacaua se amesteca cu apa pana obtinem o compozitie cremoasa si fara aglomerari.
- Albusurile se bat spuma cu un praf de sare.
- Adaugam treptat zaharul si mixam continuu pana se dizolva complet.
- Galbenusurile le mixam cu vanilia , untul topit si coaja rasa de lamaie maxim 1 minut.
- Peste compozitia de galbenusuri adaugam albusurile batute spuma si amestecam usor .
- Adaugam treptat faina + praful de copt si amestecam , de jos in sus, pana se incorporeaza complet.
- Compozitia se imparte in doua parti. O parte se amesteca cu cacaua iar a doua parte ramane simpla.
- Intr-o tava de copt (dimensiune tava – lungime 25 cm/latime 6.3 cm/inaltime 6.3 cm ) , tapetata cu hartie de copt se aseza alternativ din cele doua compozitii.
- Adaugam miezul de nuca (netaiat) si introducem tava in cuptorul preincalzit la 180C pentru maxim 18 minute. Se face testul cu scobitoarea.
- Se lasa sa se racesca complet apoi se portioneaza.
Citeste – Retete de Chec in Imagini.
Pofta Buna!