Sarmalute in foi de varza dulce, o bunatate pentru masa de pranz. Servite cu mamaliguta si ardei iute, sarmalutele in foi de varza dulce sunt un adevarat deliciu.
Cu ajutorul unui cutit se scoate cotorul de la varza.
Intr-o oala de capacitate peste 4 l se pune apa + 1 lingura sare, la fiert .
Dupa primul clocot se introduce capatana de varza .
Frunzele oparite se desprind in timpul fierberii si se scot (treptat) intr-un vas.
Frunzele rupte sau cele care sunt mai groase le tocam pentru patul sarmalutelor.
Ceapa se toaca marunt si se caleste in ulei , pentru 5 minute.
Adaugam boia de ardei dulce, bulionul si amestecam.
Inchidem focul si lasam sa se raceasca.
Amestecam toate ingredientele: ceapa calita in ulei cu bulion si boia, carnea tocata , orez , sare si piper dupa gust, mararul tocat marunt.
Avem nevoie de o oala inalta, asezam jumatate din varza tocata si cimbru.
Formam sarmalutele: folosim 1 lingura de umplutura si o frunza de varza, se ruleaza (asezati frunza pe un blat de bucatarie sau farfurie, la un capat puneti o lingura de umplutura, ridicati marginile lungi si rulati din capatul opus) si se aseaza in oala, unele peste altele.
Deasupra adaugam restul de varza tocata, gogosarii razuiti si piper dupa gust.
Adaugam apa calda cat sa le acopere.
Punem cratita pe foc , o acoperim cu un capac si lasam sa fiarba la foc mic, pentru 1 ora.
Se servesc calde, cu smantana, ardei iute si mamaliguta.
Pofta Buna laSarmalute in foi de varza dulce!