Varza a la Cluj reteta de post

Ingrediente:

1 varza mare si murata, 200 gr  orez, 500 gr ciuperci proaspete, 1 foaie de dafin, 2 linguri pasta de tomate, 1 lingurita de zahar, 2 cepe mari, 80 ml ulei,  sare si piper dupa gust, cimbru uscat.

Timp preparare

1 ora si 50 de minute

Nr. portii

8

5/5 - (18 votes)

Descopera Varza a la Cluj reteta de post, o alternativa gustoasa si sanatoasa la varianta traditionala, fiind perfecta pentru cei care tin post sau adopta un stil de viata vegetarian. Aceasta reteta contine varza calita, orez fiert si ciuperci sote , rezultand un preparat savuros, usor de pregatit si foarte hranitor.

Recomandari pentru cea mai buna Varza a la Cluj de post

  • Alege varza potrivita – poti folosi varza dulce sau varza murata, in functie de preferinte. Daca folosesti varza murata, clateste-o bine pentru a reduce din aciditate.
  • Foloseste orez de calitate – acesta isi pastreaza textura si nu se lipeste in timpul gatirii.
  • Condimenteaza dupa gust – cimbrul si piperul negru sunt esentiale pentru o mancare aromata.
  • Serveste cu smantana vegetala sau iaurt de post – pentru un plus de savoare si o textura mai cremoasa.

Cum se prepara varza a la Cluj de post

Preparare varza

Taiem varza murata pe jumatate si indepartam partile tari.

O punem intr-un vas cu apa rece pentru 10 minute si apoi o scurgem.

Punem  2 l apa intr-o  cratita de 6 l si o lasam sa fiarba.

Dupa primul clocot adaugam foile de varza murata si le lasam sa fiarba pentru 30 minute, la foc mediu.

Scoatem foile de varza cu ajutorul unei spumiere si le transferam intr-un vas cu apa rece ( grabim procesul de racire).

O scurgem bine si o tocam marunt.

Punem intr-o cratita 40 ml ulei, o ceapa maruntita si calim totul pentru 3 minute.

Adaugam pasta de tomate, varza tocata, o foaie de dafin, zaharul  si amestecam.

Lasam varza la calit cca 15 minute. Adaugam cimbru uscat dupa gust.

Preparare ciuperci

Spalam ciupercile in apa rece, le lasam la scurs cateva minute si apoi le taiem marunt.

Punem restul de ulei (40 ml) la incins, adaugam  ceapa tocata marunt si o calim 3 minute.

Adaugam ciupercile taiate si le calim.

Amestecam periodic, pana lichidul se evapora si ciupercile devin usor aurii.

Adaugam sare si piper dupa gust.

Preparare orez

Spalam orezul cu apa rece si il punem la fiert, in apa ( 500 ml) cu un praf de sare.

Cand este aproape fiert, se inchide focul si se lasa cateva momente sa se racoreasca.

Asamblare

Asezam jumatate din cantitatea de varza calita  intr-o tava de copt.

Uniformizam suprafata si adaugam stratul de orez.

Intindem compozitia intr-un strat unifom.

Adaugam ciupercile si uniformizam suprafata.

Asezam si ultimul strat de varza calita.

Uniformizam suprafata si punem tava in cuptorul preincalzit la 180C/40  minute, cu ventilatie.

Cand este gata, o lasam sa se racoreasca cateva minute si o portionam.

Se serveste calda, cu ardei iuti. Sa aveti pofta!

Distribuie reteta

Utile in bucatarie

Vezi si alte retete delicioase

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *