Galuste (gomboti) cu prune

Ingrediente:

16  prune , 50 gr zahar, 1 lingurita de  scortisoara pentru umplut.
Aluat: 5 cartofi potriviti , 1 ou, 150 gr faina , 1 plic zahar vanilat, 1 praf de sare, 20 ml ulei,  apa pentru fiert, 20 ml ulei pentru modelat.
Decor: 50 gr unt, 120 gr pesmet, 40 gr zahar, 2 plicuri zahar vanilat.

Timp preparare

1 ora

Nr. portii

16 buc

5/5 - (33 votes)

Mod de preparare

Spalam prunele, le taiem pe jumatate si scoatem samburele. Le umplem cu zahar si scortisoara si apoi le lasam deoparte.

Spalam cartofii, ii curatam de coaja si ii taiem cuburi.

Ii punem la fiert in apa cu putina sare.

Dupa fierbere, cartofii se pun la racit.

Ii pasam si amestecam cu ou, zahar vanilat, sare si faina. Amestecam si adaugam uleiul.

Aluatul se  lucreaza foarte rapid, deoarece  din cauza cartofilor aluatul devine moale.

Punem apa la fiert, cca 2 l.

Pe blatul de lucru se pune hartie de copt, se unge cu ulei, de adauga aluatul si cu merdeneaua unsa cu ulei se intinde intr-o foaie de 3-4 mm grosime. Taiem aluatul in patrate, pe fiecare patrat de aluat se pune in mijloc o pruna si apoi sigilam bine aluatul in jurul prunei(se da forma de bila).

Dupa ce am modelat toate galustele , le introducem usor in apa fierbinte,  fara sa clocoteasca,  si lasam sa fiarba pana se vor ridica la suprafata, cca 5-6 min.

Se scutura usor oala din cand in cand pentru a nu se lipi galustele de baza.

Separat,   se topeste untul si se adauga pesmetul , lasam sa se prajeasca cca 3 minute, amestecand continuu.

Se adauga zaharul, zaharul vanilat . Amestecam si luam tigaia de pe foc.

Se scot gombotii cu grija, cate 2,  cu o spumiera (paleta cu gauri) si se pun in pesmetul prajit.

Se misca tigaia pentru a se decora complet suprafata gombotilor.

Se servesc calzi sau reci.

Pofta Buna!

Distribuie reteta

Vezi si alte retete delicioase

1 thoughts on “Galuste (gomboti) cu prune”

  1. Ce bunatate ,am facut reteta asta (eu in interiorul prunelor ,,dupa ce-i scoteam samburele ,nu puneam nimic ) De data asta am pus ce ati spus voi si au iesit …nu va mai spun . Retetele voastre sunt de toata lauda ! 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *