2 kg mure, 1 kg zmeura, 500 gr afine, 2 kg zahar, zeama de la 1 lamaie.
Mod de preparare
- Murele, zmeura si afinele se trec prin apa rece ( cu grija) .
- Se pun intr-o cratita cca 5-6 l si adaugam apa rece cat sa le acopere.
- Se pune cratita , la foc mic, sa fiarba.
- Dupa primul clocot, marmelada se fierbe cca 1 ora.
- Se lasa sa se racesca cateva minute , apoi se trece totul prin strecuratoare, amestecand cu o paleta din lemn.
- Sa ramana in strecuratoare doar semintele si mai putin pulpa.
- Semintele se inlatura, iar in compozitia obtinuta adaugam zaharul, se amesteca si se pune din nou la fiert.
- Daca aveti 4 l lichid = 2 kg zahar, se lasa sa fiarba la foc mic cca 2 ore.
- Dupa 1 ora si 30 minute se face proba.
- Cateva linguri de marmelada se pun intr-un bol si lasam sa se raceasca .
- Fierbem marmelada in functie de consistenta dorita.
- Dulceata se pune fierbinte in borcane sterilizate, se inchid ermetic si se pun pentru 15 minute in baie de apa.
- Se lasa pana a doua zi la temperatura camerei, invelite in servete de bucatarie, apoi se pastreaza la loc rece si aerisit.
Pofta Buna!