Murele, zmeura si afinele se trec prin apa rece ( cu grija) .
Se pun intr-o cratita cca 5-6 l si adaugam apa rece cat sa le acopere.
Se pune cratita , la foc mic, sa fiarba.
Dupa primul clocot, compozitia se fierbe cca 1 ora.
Se lasa sa se racesca cateva minute , apoi se trece totul prin strecuratoare, amestecand cu o paleta din lemn.
Sa ramana in strecuratoare doar semintele si mai putin pulpa.
Semintele se inlatura, iar in compozitia obtinuta adaugam zaharul, amestecam si punem la fiert.
La 4 l lichid = 2 kg zahar, se lasa sa fiarba la foc mic cca 2 ore.
Dupa 1 ora si 30 minute se face proba.
Cateva linguri de marmelada se pun intr-un bol si lasam sa se raceasca .
Fierbem marmelada in functie de consistenta dorita.
Marmelada se pune fierbinte in borcane sterilizate, se inchid ermetic si se pun pentru 15 minute in baie de abur.
Se lasa pana a doua zi, la temperatura camerei, invelite in servete de bucatarie, apoi se pastreaza la loc rece si aerisit.
Pofta Buna!