Bogate in vitamine si minerale capsunile conservate sub forma de dulceata pastreaza cea mai mare parte din proprietatile fructelor proaspete, mai ales aroma. Dulceata de capsuni si lamaie se obtine din capsuni proaspete, bine coapte bine , zahar si lamaie. Este ideala la micul dejun , cu unt, paine prajita, in clatite sau prajituri.
Intr-o cratita de 4 l se pune apa cu zaharul, la foc mic.
Capsunile spalate cu grija si trecute prin mai multe ape se curata de frunzulite.
Fiecare lamaie se spala , se taie pe jumatate si apoi se taie feliute.
Feliutele de lamaie se pun deasupra capsunilor spalate.
Siropul este gata dupa 10 minute.
Adaugam capsunile, feliile de lamaie si punem la fiert , la foc mic.
Spuma se indeparteaza.
Dulceata de capsuni se tine pe foc mic intre 60-80 de minute, timp in care se amesteca usor cu o lingura de lemn.
Dulceata este gata atunci cand capata o consistenta gelatinoasa.
Putem face proba : luam o lingura de dulceata , o punem pe o farfurioara si o lasam sa se raceasca.
Prin racire vom observa consistenta, daca este gata sau o mai lasam pe foc.
Cand este gata , dulceata se lasa sa se racesca cateva momente si apoi se pune in borcane sterilizate.
Inchidem ermetic si le rasturnam cu capacul in jos pentru cateva minute.
Se intorc in pozitia normala , le lasam sa se racesca complet si le transferam in camara.
Pofta Buna!