Cea mai buna conopida murata! Reteta de conopida murata este preferata in sezonul rece, mai ales langa preparate din carne.
Conopida proaspeta si sanatoasa, se rupe in buchetele si se tine pentru 30 de minute in apa cu sare.
Pe fundul borcanului sau butoiului se aseaza mararul uscat si jumatate din cantitatea de hrean.
Asezam conopida si varza taiata fasii , iar deasupra se presara piperul boabe si acoperim cu funze de telina.
Se pregateste saramura: la 1 l apa adaugam 30 gr sare grunjoasa neiodata.
In functie de vas, se calculeaza necesarul de apa si sare.
Se pune apa la fiert impreuna cu sarea.
Dupa primul clocot inchidem focul si amestecam pentru a dizolva sarea.
Saramura se adauga rece peste conopida , se aseaza un capac sau o greutate care sa mentina conopida in lichid.
Fermentarea are loc in doua etape.
In prima perioada , in conditii normale, incepe la 3-4 zile dupa adaugarea saramurii si dureaza aproximativ 5 zile. Temperatura optima in acesta perioada este de 18-23 gr C.
A doua etapa dureaza 8-10 zile. In acesta perioada, vasul cu muraturi trebuie pastrat la temperaturi mai joase 10-12 gr C.
In timpul fermentatiei muraturile trebuie vanturate periodic pentru a asigura conditii egale de fermentatie in tot cuprinsul borcanului.
Trebuie asigurata evacuarea aerului din borcane pentru a impiedica formarea unui mucegai alb la suprafata lichidului.
Muraturile se pastreaza la loc uscat si rece (8-10 gr C).
Conopida murata se serveste alaturi de mancaruri cu carne si fripturi.
Pofta Buna!