Un preparat al vacantelor din copilarie, bulzul este indragit in special de cei mici, datorita aspectului haios, de minge. La prepararea bulzului pot participa chiar si cei mici, care vor fi tare incantati sa ajute si mai ales sa formeze bilele de bulz. Pentru a prepara bulz, este necesara intai pregatirea unei mamaligi, care apoi se lasa sa se raceasca putin. Se formeaza apoi bilele de bulz, umplute cu branza de burduf faramitata. Bilele de bulz se ung cu putin unt topit si se prajesc pe toate partile intr-o tigaie incinsa, teflonata.
Bulzul se serveste ca atare, cald. Mai poate fi servit si cu smantana.
Pregatim mamaliga, intr-o oala se pune la fiert apa si sare , dupa primul clocot adaugam malaiul in ploaie si amestecam continuu cu un tel.
Se fierbe la foc potrivit, amestecand usor.
Cand mamaliga s-a ingrosat se micsoreaza focul si amestecam des, in 8-10 minute este gata.
Mamaliga se lasa sa se racoreasca cateva momente , cca 5-8 minute.
Ungem cu unt un blat din lemn, adaugam 3 linguri de mamaliga in centru , intindem usor cu lingura, unsa cu unt, si adaugam in centru branza de burduf faramitata.
Ungem mainile cu unt si formam bulzul (sub forma de bila).
Bulzurile formate se ung cu unt si se pun intr-o tigaie incinsa, fara grasime.
Se prajesc timp de 5 minute, pe fiecare parte, pana capata o crusta rumena.
Pofta Buna!