In casa bunicii, camara era un taram magic, plin de borcane cu gem, zacusca si muraturi asortate. Le aseza cu atentie, randuri-randuri, de parca ar fi fost comori de pret. Iarna, cand aerul era taios si zapada scartaia sub picioare, bunica deschidea camara si aducea la masa muraturi asortate, pline de culoare si savoare. Pregatea o salata de muraturi, ideala pentru preparatele de sezon. Ce vremuri… ce bucurie! Aceasta salata este ideala langa o tocana de cartofi , adaugand un contrast acrisor langa bunatatea cartofilor. La fel de bine se potriveste alaturi de o friptura, carnea frageda fiind asortata perfect de prospetimea muraturilor. Pentru o masa traditionala romaneasca, serviti-o alaturi de o iahnie de fasole, confera gust si savoare.
Reteta Salata de muraturi
Scoatem varza, patlagelele, castravetii din borcanul cu muraturi asortate si le scurgem bine de zeama.
Taiem muraturile in felii subtiri. Varza poate fi taiata fasii, iar patlagelele si castravetii in rondele sau felii lungi, dupa preferinta.
Punem toate muraturile intr-un bol incapator si adaugam uleiul, presarand piper proaspat macinat deasupra.
Adaugam zaharul pentru a echilibra aciditatea muraturilor si amestecam usor, astfel incat toate aromele sa se combine.
Lasam salata sa se odihneasca cateva minute pentru ca aromele sa se intrepatrunda bine. Servim cu placere!
Pofta buna!