Maia
Amestecam drojdia proaspata cu zahar, amestecam pana obtinem o compozitie omogena.
Adaugam laptele caldut , faina si amestecam. Acoperim vasul cu un servet de bucatarie si il punem la loc caldut.
Aluat Cozonac cu mac
Mixam galbenusurile cu sare si zahar, timp de 2 minute.
Peste compozitia formata adaugam maiaua, restul de lapte , esenta de rom, zaharul vanilat si coaja rasa de lamaie.
Adaugam faina si amestecam.
Framantam aluatul pentru 10 minute.
Adaugam grasimea (untul topit si uleiul) treptat si mixam aluatul , din nou, 10 minute.
Aluatul format se pune intr-un vas uns cu ulei .
Acoperim vasul cu folie alimentara si se pune la loc cald , pana isi dubleaza volumul, cca 40-50 minute.
Asamblare
Tapetam doua tavi de cozonac, dimensiune forma 31 x 11.5 x 7 cm , cu hartie de copt.
Impartim aluatul in patru parti egale.
Intindem fiecare bucata de aluat, cu putin ulei, intr-o foaie dreptunghiulara si uniforma.
Adaugam umplutura si intindem uniform pe suprafata aluatului.
Rulam strans aluatul si repetam procedura si cu restul bucatilor de aluat.
Unim cate doua rulouri, le rasucim si le transferam rapid in tavile de copt.
Acoperim tavile cu folie alimentara si lasam la loc caldut pana ce aluatul isi dubleaza volumul.
Ungem suprafata cozonacilor cu compozitia obtinuta din galbenus si lapte.
Presaram mac si introducem tavile in cuptorul preincalzit la 170C.
Coacerea are loc in doua etape. La 170C pentru 30 minute, iar restul de 20 minute la 180C.
Dupa 20-25 minute, vom pune deasupra cozonacului o folie de aluminiu pentru a nu se arde la suprafata.
Dupa coacere, cozonacul se lasa la racit in tava si apoi se portioneaza.
Pofta Buna!