Cozonac cu mac

Cozonac cu mac
5/5 - (14 votes)

Ingrediente 2 buc

Maia – 100 gr faina, 50 gr zahar,  100 ml lapte, 50 gr drojdie proaspata.

Aluat – 4 galbenusuri, 200 ml lapte, 200 zahar, 4 gr sare, 150 gr unt, 50 ml ulei, 800 gr faina de cozonac, 20 ml esenta rom, 1 lingurita coaja de lamaie razuita, 10 gr zahar vanilat.

Umplutura -300 gr mac, 500 ml lapte, 200 gr zahar, 2 lingurite coaja lamaie, zahar vanilat.

Decor – 2 galbenus, 20 ml lapte, seminte de mac.



Preparare

Maia

Amestecam drojdia proaspata  cu zahar, amestecam pana obtinem o compozitie omogena.

Adaugam laptele caldut , faina  si amestecam. Acoperim vasul cu un servet de bucatarie si il punem la loc caldut.



Aluat Cozonac cu mac

Mixam galbenusurile cu sare si  zahar, timp de 2 minute.

Peste compozitia  formata adaugam maiaua, restul de lapte , esenta de rom, zaharul  vanilat si coaja rasa de lamaie.

Adaugam faina si amestecam.

Framantam aluatul  pentru 10 minute.

Adaugam grasimea (untul topit si uleiul)  treptat si mixam aluatul , din nou, 10 minute.

Aluatul format se pune intr-un vas uns cu ulei .

Acoperim vasul cu folie alimentara si se pune la loc cald , pana isi dubleaza volumul, cca 40-50 minute.



Asamblare 

Tapetam doua  tavi de cozonac,  dimensiune forma 31 x 11.5 x 7 cm ,  cu hartie de copt.

Impartim aluatul in patru parti egale.

Intindem fiecare bucata de aluat, cu putin ulei, intr-o foaie dreptunghiulara si uniforma.

Adaugam umplutura si  intindem uniform pe suprafata aluatului.

Rulam strans aluatul si repetam procedura si cu restul  bucatilor de aluat.

Unim cate doua rulouri,  le rasucim si le transferam rapid in tavile de copt.

Acoperim tavile cu folie alimentara si lasam la loc caldut  pana ce aluatul isi dubleaza  volumul.

Ungem suprafata cozonacilor  cu compozitia obtinuta din galbenus si lapte.

Presaram mac si introducem tavile in cuptorul preincalzit la 170C.

Coacerea are loc in doua etape. La 170C pentru  30 minute, iar restul de 20 minute la 180C.

Dupa 20-25 minute, vom pune deasupra cozonacului o folie de aluminiu pentru a nu se arde la suprafata.

Dupa coacere, cozonacul se lasa la racit in tava si apoi se portioneaza.

Pofta Buna!

Distribuie reteta

Vezi si alte retete delicioase

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.