Mucenicii cu miere si nuca sunt un desert traditional romanesc pregatit pe 9 martie, cu ocazia sarbatorii Sfintilor 40 de Mucenici. Acesti colacei fragezi, modelati in forma de cifra opt, sunt glazurati cu miere, apoi presarati din belsug cu nuca macinata, oferind un gust dulce si aromat. Reteta Mucenici cu miere si nuca este simpla si te invit sa o testezi.
Preparam maiaua. Drojdia se amesteca cu zahar, adaugam 3 linguri de lapte si 1 lingura de faina.
Se lasa sa creasca 10 minute.Mierea(1 lingura) se mixeaza cu ou, restul de lapte, untul topit, coaja de lamaie, vanilia si praful de sare.
Adaugam faina si amestecam. Framantam 5 minute, acoperim aluatul cu un prosop si se lasa la loc cald pana isi dubleaza volumul. Aluatul se imparte in 10 bucati si se formeaza mucenicii (formam un rulou apoi se impleteste si se da forma de 8).
Intr-o tava tapetata cu hartie de copt se aseaza mucenicii.
Se introduce tava in cuptorul preincalzit la 180C si se coc cca 30-35 minute, pana devin aurii.
Se ung cu restul de miere si se presara cu nuca macinata.
Pofta Buna!