Dimineata, alaturi de o cana de ciocolata calda, o felie de guguluf parfumat este cea mai delicioasa si inspirata alegere.
Ca sa ii incanti pe cei dragi, poti pregati un delicios guguluf cu stafide, pufos si aromat cu vanilie.
Acest desert deloc complicat se poate regasi pe orice masa de sarbatoare, mai ales ca arata spectaculos datorita formei sale de coronita si pregatirea sa nici nu dureaza foarte mult timp.
Drojdia se dizolva in 100 ml lapte caldut si o lingurita de zahar . Faina se cerne intr-un vas mai mare . Stafidele se amesteca cu esenta de rom , minim 1 ora inainte de a le folosi . Untul se topeste intr-un loc cald, de preferat pe un vas cu apa fierbinte. Restul de lapte caldut se amesteca cu zahar .
In faina cernuta se formeaza un cuib, se adauga drojdia dizolvata, galbenusurile , restul de lapte cu zahar, praful de sare si vanilia.
Se amesteca componentele usor , pana se incorporeaza si obtinem un aluat consistent. Se adauga untul topit, se framanta pana se incorporeaza iar aluatul devine elastic.
Se pune in vas, se acopera cu un servet de bucatarie si se lasa la dospit, pana isi dubleaza volumul.
Se pune aluatul pe un blat de lemn prafuit cu faina, se intinde si adaugam stafidele pe toata suprafata . Se ruleaza strans si se pune intr-o forma unsa si tapetata cu faina. Am folosit o forma de guguluf – teflonata (nu mai ungem, nu mai tapetam).
Se lasa din nou la dospit, pana ajunge la marginea formei. Se coace la 180 C, pentru 35-40 minute.
Dupa coacere guguluful se scoate din cuptor si se lasa sa se racesca , apoi il rasturnam pe un gratar si il lasam sa se racesca complet. Se pudreaza cu zahar farin vanilat.
Se serveste ca desert la mese festive.
Pofta Buna!
Salvează