Gemul de capsuni este o adevarata delicatesa, putand fi consumat ca atare, cu biscuiti sau clatite, sau in diverse preparate dulci si prajituri. Acest gem pastreaza cu adevarat aromele verii in sezonul rece, atunci cand nu avem acces la capsuni proaspete, coapte si gustoase.
Pentru un gem cat mai aromat, este bine sa alegi capsuni bine coapte, pline de dulceata, astfel ca vei avea nevoie si de mai putin zahar. Ca sa prepare gem de capsuni mai ai nevoie si de zeama de lamaie, pentru un gust usor acrisor, revigorant.
Gemul de capsuni se pastreaza foarte bine peste iarna, intr-un loc intunecos si aerisit.
Spalam capsunile in mai multe ape, indepartam coditele si le pasam pana obtinem o consistenta omogena.
Intr-o cratita se pune zaharul impreuna cu zeama de lamaie si capsunile pasate .
Amestecam si punem la fiert la foc mediu.
Amestecam periodic, cca 50 minute.
Pe timpul fierberii se va forma spuma, o indepartam cu ajutorul unei spumiere.
Gemul fierbinte se pune in borcane sterilizate si se inchid ermetic cu capace
Intoarcem borcanele , pentru 30 minute, cu capacul in jos si acoperim cu servete de bucatarie .
Gemul se pastreaza in camara.
Este ideal la micul dejun si la obtinerea dulciurilor de bucatarie ( fursecuri, clatite, rulade).
Pofta Buna!