Reteta Coq au Vin , sau cocos in vin , este o mancare clasica frantuzeasca cu vechime , usoara si delicioasa. Ideal este sa pregatiti reteta cu pasare de casa , ofera preparatului o bunatate aparte. Reteta de Coq au Vin este usoara , explicata pas cu pas, in imagini. Coq au vin ( cocos in vin)
Carnea de cocos se condimenteaza cu sare si piper.
Intr-o tigaie topim untul , adaugam sunca de casa ( taiata potrivit) si o prajim pana devine rumena.
Scoatem sunca rumenita , prafuim carnea cu faina si o prajim in grasimea ramasa.
In timpul prajirii carnea se intoarce pe ambele parti. In 10 minute este gata.
Adaugam sunca rumenita, ceapa si usturoiul taiate marunt, morcovul taiat rondele.
Amestecam si le punem la calit pentru 5 minute, amestecand periodic.
Adaugam supa de pasare si vinul.
Peste compozitia formata se adauga dupa gust : cimbru uscat, sare, piper , foi de dafin si 2 linguri de sos de rosii cu ardei.
Acoperim cratita si lasam sa fierba la foc mic cca 3 ore sau pana carnea este bine fiarta.
Arpagicul se prajeste in ulei pana capata o culoare auriu spre roscat.
Peste arpagic adaugam 3 polonice din sosul format la carne si lasam sa fiarba ( la foc mic) pana se patrunde usor.
Ciupercile se trag la tigaie , in unt incins , apoi le condimentam cu sare si piper.
Cand carnea s-a fiert , adaugam ciupercile trase la tigaie si compozitia de arpagic.
Daca observati ca deasupra mancarii s-a strans grasime mai multa , o luati cu un polonic si o indepartati.
Se acopera cratita si se mai pune la fiert 5 minute .
Adaugam amidonul dizolvat in 3 linguri de apa si il turnam peste mancare.
Amestecam usor si mai fierbem mancarea maxim 1 minut. Mancarea este gata !
Pofta Buna!