Acasa / Retete culinare / Slanina (afumata) cu boia

Slanina (afumata) cu boia

In sezonul rece, in special in preajma sarbatorilor de iarna, slanina este un preparat care nu lipseste de pe mesele romanilor. Chiar daca continutul de grasime este ridicat, slanina, consumata in cantitati moderate, este un aliment sanatos si satios, foarte gustos.

Daca vrei sa prepari chiar tu slanina, este bine sa stii ca nu vei avea nevoie de ingrediente speciale. Ai nevoie doar de usturoi, boia, cimbru si foi de dafin. Procesul de baituire este mai indelungat, timp de 7 zile, insa vei obtine o slanina gustoasa si aromata.

Pentru afumare este recomandat lemnul de cires, care ii va conferi o aroma speciala. Slanina se serveste cu ceapa rosie, legume de sezon si telemea. Poate fi pastrata si la congelator.

Ingrediente

3 kg slanina de porc, 2 capatani mari  de usturoi, 5 foi dafin, 3  linguri boia de ardei dulce, 250 ml apa, 5 linguri sare, ½ lingurita piper , 1 lingurita cimbru uscat  si macinat .




Mod de preparare

  1. Slanina se taie in bucati potrivite, cca 15-20 cm.
  2. Intr-un vas mare pregatim baitul  : usturoiul pisat bine, foile de dafin , piperul , sarea  , boia de ardei, cimbru  si apa.
  3. Amestecam bine compozitia pana se dizolva sarea.
  4. Adaugam bucatile de slanina in compozitia formata si le rotim zilnic.
  5. Vasul se pune la rece pentru cel putin 7 zile.
  6. Dupa acesta perioada, slanina se afuma 1 zi , folosind lemn de cires.

Pastrare – se impacheteaza in hartie cerata  si se pastreaza la rece sau se videaza si se pastreaza in congelator.

Pofta Buna!

slanina-afumata-cu-boia
slanina

Salvează

Rate this post
Voteaza

Vezi si alte retete delicioase

  • Slanina fiartaSlanina fiarta Ingrediente slanina frageda fara sorici de pe burta care are un strat de tesut muscular, sare. Compozitia […]
  • Carne de porc si carnati in unturaCarne de porc si carnati in untura Cine nu isi aduce aminte cu placere momentele din copilarie cand bunica desfacea oala cu carne de la untura, […]
  • Sarmale in foi de varza murataSarmale in foi de varza murata Sarmale in foi de varza murata , nelipisite la mesele de sarbatori ! Sunt extrem de gustoase alaturi de […]
  • Jumari cu ceapaJumari cu ceapa Ingrediente 1 kg slanina proaspata cu strat subtire de carne- de preferat, 50 gr untura, sare, […]
  • CaltabosCaltabos Caltabosul este un aperitiv servit in special in perioada sarbatorilor de iarna. Se prepara din carne de […]
  • SarmaleSarmale Ingrediente 30 buc- Sarmale 1 capatana mare de varza murata, 300 gr sorici de porc, 1 lingurita de cimbru […]



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress