Acasa / Retete culinare / Savarine

Savarine

Ingrediente 14 buc – Savarine

Pentru maia: 50 gr faina, 15 gr drojdie, 20 ml lapte, 5 gr zahar.

Pentru aluat: 200 gr faina, 20 gr zahar, 180 ml lapte, 30 ml ulei, 1 ou, , coaja rasa de la o lamaie, 1 praf de sare.

Sirop: 8  linguri de miere/1, 2 l apa , esenta de rom.

Decor: marmelada din fructe de padure, frisca batuta spuma cu aroma de vanilie.

Mod de preparare

  1. Prepararea maielei se realizeaza prin dizolvarea  zaharului  in lapte  cald , amestecat  apoi cu drojdia fluidizata          ( amestecata ) cu zahar , pana la omogenizare.
  2. Se adauga faina pentru obtinerea unui aluat de consistenta moale . Se presara cu faina la suprafata si se lasa la dospit (fermentarea 1) , la o temperatura de max 30 C pana isi mareste volumul.
  3. Preparam sodoul: amestecam ouale cu sare, zahar, coaja de lamaie , se subtiaza cu lapte  si se incalzeste la o temperatura de max 30 C.
  4. Se formeaza aluatul prin amestecarea sodoului cu maia, urmata de incorporarea fainii  si continuarea framantarii.
  5. Se adauga treptat uleiul adus la o temepratura de 27-30 C  continuand procesul de framantare max 20 min.
  6. Se lasa la dospit (fermentarea 2) cca 40-50 min, la o temperatura de 30 C.
  7. Dupa acest timp se toarna in formele unse cu putin ulei si se lasa din nou la dospit pana isi maresc volumul, cca 15 min (fermentarea 3).  Atentie– aluatul este moale nu vartos ca la cozonac.
  8. Se coc la foc potrivit pana capata o culoare aurie spre roscat. Se scot din forma si se lasa la racit.
  9. Formam siropul: intr-un bol adaugam apa , mierea, esenta de rom si amestecam energic pana se dizolva mierea.
  10. Dupa racire partea bombata se rade, pentru  a uniformiza baza si se trec cateva secunde prin sirop.
  11. Se pun pe o tava mai mare , se lasa cca 10 min, apoi se adauga pe fiecare marmelada din fructe de padure.
  12. Cu un cutit ascutit se taie fiecare, astfel incat sa formam un capac.
  13. Cand decoram cu frisca se ridica capacul cu grija fara sa se deterioreze si cu ajutorul unui  pos cu sprit adaugam frisca.
  14. Se pun pe chese (hartie suport pentru prajituri)
  15. Se pastreaza la rece pana la servire.

Pofta Buna!

 

Savarine, 4.5 out of 5 based on 18 ratings
Voteaza:
VN:F [10.0.0_1159]
4.5 (18 voturi)
loading...

Vezi si alte retete delicioase

  • Prajitura cu branza dulcePrajitura cu branza dulce Ingrediente Prajitura cu branza dulce Foi :  3 oua, 13 linguri ulei, 13 linguri lapte, 13 linguri zahar, 15 […]
  • Trandafiri cu branza dulceTrandafiri cu branza dulce Ingrediente Trandafiri cu branza dulce Aluat: 700 gr faina tip 480, 3 oua, 100 gr zahar, 20 gr drojdie, 100 […]
  • Cozonac cu nucaCozonac cu nuca Ingrediente Aluat: 1 kg faina, 200 gr zahar, 50 ml ulei, 150 gr unt, 5 galbenusuri, 500-600 ml lapte, 40 gr […]
  • Cozonac cu ciocolataCozonac cu ciocolata Ingrediente Aluat: 500 gr  faina, 120 gr zahar, 50 ml ulei, 80 gr unt, 3 galbenusuri,  300  ml lapte, 20 gr […]
  • Cozonac pufos cu rahatCozonac pufos cu rahat Ingrediente Aluat: 1 kg faina, 200 gr zahar, 50 ml ulei, 150 gr unt, 4 galbenusuri, 500-600 ml lapte, 40 gr […]
  • Mucenici cu miere si nucaMucenici cu miere si nuca Ingrediente 10 mucenici 700 gr  faina, 1 ou, 1 cub -25 g drojdie, 1 lingura plina cu miere,  250 ml lapte, […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress