Varza murata

Varza murata este un ingredient de baza in bucataria romaneasca, fiind folosita pentru delicioase sarmale, dar si pentru varza la cuptor sau salata simpla. Varza murata nu este greu de pregatit, insa este nevoie de o pregatire din timp, cand se aleg cele mai bune ingrediente si condimente, pentru un rezultat delicios.

Pentru varza murata ai nevoie de varza, sare, marar uscat, hrean, gutui, porumb. Procesul de murare necesita si el putina atentie, atunci cand pritocim varza, timp de aproximativ o saptamana, perioada dupa care vom lasa varza sa se mureze.

Ingrediente
10 kg varza, 1 lingura sare/ 1 l apa , 5 buc marar uscat- intreg, 3 buc radacina de hrean, 2 gutui, 1 porumb.
Preparare

Primul strat in butoi va fi de 3 buc marar (taiat in bucati) , porumbul , gutuile ( taiate in patru) si hreanul (taiat fasii).
Se aseaza varza curatata de frunzele murdare , spalata si asezam restul de marar . De la inceput adaugam un furtun de cauciuc, necesar la pitrocit.
Acoperim cu un capac si punem o greutate – cateva ore, ideal ar fi de seara pana dimineata.
Se amesteca sarea cu apa apoi se toarna in butoi astfel incat sa acopere varza.
Se acopera butoiul iar dupa o zi incepem pitrocitul, in fiecare zi suflam cca 3-4 min, timp de 7 zile.
Varza se mureaza intr-o perioada de cca o luna si jumatate.

Servire
Varza murata o folosim la sarmalutele , salate si mancaruri diverse.

varza murata
Varza murata, 4.2 out of 5 based on 20 ratings
Voteaza:
VN:F [10.0.0_1159]
4.2 (20 voturi)

Vezi si alte retete delicioase

  • Varza murata de varaVarza murata de vara Si vara vrem sarmale cu varza murata , asa-i ? Am trecut la treaba si am obtinut in cateva zile o varza […]
  • Muraturi de varaMuraturi de vara Ingrediente 2 verze, 10 castraveti, 10 morcovi, 1 sfecla rosie, marar, sare, otet. Preparare Se introduc […]
  • Gasca cu varzaGasca cu varza Ingrediente Gasca cu varza 2 pulpe de gasca, 1 varza potrivita, 2 linguri  untura, 1 ceapa mare, 1 lingura […]
  • Zacusca cu ciuperci si ardeiZacusca cu ciuperci si ardei Cea mai buna reteta de zacusca cu ciuperci proaspete si ardei ! O reteta simpla dar extrem de gustoasa , mai […]
  • Cartofi noi cu smantana si mararCartofi noi cu smantana si marar Ingrediente1 kg cartofi noi, smantana, 100 ml ulei, sare, marar.PreparareCartofii se spala, se curata bine. […]
  • Rosii in bulionRosii in bulion Ingredienterosii (6 buc intra intr-un borcan de 800 gr), sare, bulion, dupa preferinta zahar.PreparareSe […]



1 Comentariu

  1. Bubu_is_a_hottie

    Heeyy!! Eu pot spune ca iubesc varza murata si acum mai nou am gasit in careta lui dr. menci reinvata sa gatesti sanatos (pe care am luat-o cu liobertatea pentru femei retete) ca trebuie sa folosesc sare bruta neiodata,si pentru gospodinele care folosesc si otet, este recomandat otetul natural de fermenatatie.. Incercati si voi..e mai sanatos!!

    VA:F [10.0.0_1159]
    Rating: +1 (from 1 vote)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress