Acasa / Retete culinare / Retete de dulciuri / Prajitura din foi cu zahar ars

Prajitura din foi cu zahar ars

Ingrediente

Aluatul : 450 g faina, 75 g zahar , 125 g unt sau margarina, 100 ml smantana sau iaurt, 1 ou, un varf de lingurita sare fina, coaja raza de lamaie, o lingurita cu varf de praf de copt.

Crema: 200 g zahar, 200 g unt, 70 g amidon alimentar, 250 ml lapte, un pachetel cu zahar vanilat, 15 ml rom.

Glazura: 100 gr margarina sau unt, 10 gr cacao, 100 gr zahar, vanilie

Mod de preparare foi

  1. Intr-o cratita  zaharul se caramelizeaza pana ce capata culoare maro-deschis si dupa ce a aparut putina spuma deasupra, se stinge cu 150 ml apa fierbinte, lasandu-se la foc mic, pana se topeste zaharul, apoi se raceste pe apa rece.
  2. Margarina sau untul moale se amesteca cu oul intreg,  sarea , coaja de lamaie, smanatana sau iaurtul si se dilueaza cu siropul de zahar ars.
  3. Se adauga faina impreuna cu praf de copt, amestecand bine  , fara sa se framante prea mult.
  4. Se imparte aluatul in 4 parti .  Foile se coc 4 foi pe dosul tavi de circa 23/33 cm, presarat cu faina .
  5. Dupa coacere foile  se lasa la rece pana la finisare.

Mod de preparare crema

  1. 200 gr de zahar se camarelizeaza intr-o cartita . Cand se formeaza putina spuma deasupra, se trage cratita de pe foc, lasand-o sa se raceasca 3 -4 minute.
  2. Se adauga tot untul, care se lasa sa se topeasca si 100 ml lapte. Se fierb la foc mic , ca sa se topeasca caramelul.
  3. Intre timp intr-un bol  se amesteca amidonul  cu restul de lapte , adaugat cate putin si omogenizand  compozitia cu ca sa nu ramana cocoloase.
  4.  Cand compozitia de unt cu zaharul ars   a  dat in clocot, se adauga  amidonul  cu laptele  in suvoi continuuu, amestecand in continuu pana se ingroase.
  5.  Se ia vasul cu crema de pe foc,  se pune vanilia si rom ,  se amesteca si se lasa la racit.

Mod de preparare glazura

  1. Intr-un vas punem zaharul, margarina si cacao, se amesteca bine si se pune la foc mic .
  2. Se amesteca pana incepe sa fiarba, se lasa la fiert cca 3 minute pana obtinem o compozitie de consistenta unui sirop .

Asamblare

  1. Foile se umplu cu crema in straturi uniforme (3), se glazureaza  si se lasa la rece pana a doua zi.
  2. Se portioneaza dupa preferinta.

 

Se serveste ca desert, este o prajitura delicioasa 🙂


 

 

Prajitura din foi cu zahar ars, 4.6 out of 5 based on 19 ratings
Voteaza:
VN:F [10.0.0_1159]
4.6 (19 voturi)
loading...

Vezi si alte retete delicioase

  • Prajitura NegresaPrajitura Negresa Ingrediente Prajitura Negresa Blat - 2 cani (cana 200 ml ) faina  tip 480 , 5 linguri zahar, 3 linguri […]
  • Crema de zahar arsCrema de zahar ars Desertul copilariei - crema de zahar ars ! Fina, aromata si nelipsita la mesele de familie. Ingrediente […]
  • Prajitura cu ciocolataPrajitura cu ciocolata Ingrediente4 Foi:100 ml ulei, 3 oua, 120 gr zahar, 30 gr cacao,1 plic amoniu stins in 10 ml otet, un praf de […]
  • Prajitura cu nuca si cacaoPrajitura cu nuca si cacao Ingrediente  Prajitura cu nuca si cacao 6 oua, 6 linguri zahar, 4  linguri ulei, 10  linguri faina, 2 […]
  • Prajitura cu sarlotaPrajitura cu sarlota Ingrediente Blat: 5 oua, 120 gr zahar, 120 gr faina, 20 gr cacao, un praf de sare, 1 praf de […]
  • Prajitura Zi si NoaptePrajitura Zi si Noapte Ingrediente Prajitura Zi si Noapte Blat: 5  oua, 120 gr faina, 30 gr cacao,  1/2 plic praf de copt, 30 ml […]

6 comentarii

  1. Adriana Dumitru

    Aveti niste prajituri superbe;nu stiu pe care sa le pun la favorite ! Bravo !!!

    VA:F [10.0.0_1159]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Mirelavanwijngaarden

    La crema caramelizam 100 sau 200 g zahar….?

    VA:F [10.0.0_1159]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. 200 gr , :)))

    VA:F [10.0.0_1159]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. reteta mi se pare buna…… dar din pacate nu am vazut specificat temperatura de coacere in cuptor si timpul aproximativ … multumesc

    VA:F [10.0.0_1159]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Am facut prajitura asta weekendul trecut. La crema am caramelizat doar 100 g de zahar si a fost mai mult deca suficient.
    Am redus si cantitatea de zahar de la glazura (70 g in loc de 100 g), insa tot mi s-a parut foarte dulce. Tura viitoare pun doar 50 g de zahar la glazura.
    Inca o observatie, in reteta lipseste vanilia pusa la glazura.
    Cred ca pe viitor voi face mai multa crema, mi s-a parut insuficienta.
    Gustul a fost per total bun (am razuit glazura pt ca mi s-a parut prea dulce).

    VA:F [10.0.0_1159]
    Rating: +1 (from 1 vote)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress