16 prune coapte si proaspete, 50 gr zahar si 1 lingurita de scortisoara pentru umplut.
Aluat: 5 cartofi potriviti , 1 ou, 150 gr faina , 1 plic zahar vanilat, 1 praf de sare, 20 ml ulei, apa pentru fiert, 20 ml ulei pentru intins aluatul si uns merdeneaua.
Decor: 50 gr unt, 120 gr pesmet, 40 gr zahar, 2 plicuri zahar vanilat.
Prunele spalate se despica in doua, pana la jumatate si scoatem samburele. Se umplu cu zahar si scortisoara si se lasa deoparte.
Cartofii spalati, se curata de coaja , se taie cubulete si se pun la fiert in apa, ca pentru piure.
Separat intr-o tigaie intinsa se topeste untul, se adauga pesmetul si lasam sa se prajeasca cca 3 min, amestecand continuu.
Se adauga zaharul, zaharul vanilat ,amestecam si luam tigaia de pe foc. Se lasa deoparte pana obtinem galustele.
Cartofii se pun intr-un bol la racit, apoi se paseaza si amestecam cu oul, zahar vanilat, sare si faina. Se amesteca bine, adaugam uleiul si framantam. Se lucreaza foarte rapid, din cauza cartofilor aluatul devine moale.
Se pune o oala mai mare plina cu apa pe foc si o lasam sa ajunga la fierbere. Cand clocoteste se da focul la mic, astfel incat apa sa ramana fierbinte.
Pe blatul de lucru se pune hartie de copt, se unge cu ulei, de adauga aluatul si cu merdeneaua unsa cu ulei se intinde intr-o foaie de 3-4 mm grosime. Taiem aluatul in patrate, pe fiecare patrat de aluat se pune in mijloc o pruna, apoi sigilam bine aluatul in jurul prunei(se da forma de bila).
Dupa ce am modelat toate galustele , se introduc usor in apa care fierbe, fara sa clocoteasca si lasam sa fiarba pana se ridica la suprafata, cca 5-6 min.
Se scutura usor oala din cand in cand pentru a nu se lipi galustele de fundul oalei.
Se scot gombotii cu grija, cate 2, cu o spumiera (paleta cu gauri) si se pun in pesmetul prajit.
Se misca tigaia pentru a se decora complet gombotii, sa se rostogoleasca prin pesmet.
Se servesc calzi sau reci.
Pofta Buna!
1 Comment
Ce bunatate ,am facut reteta asta (eu in interiorul prunelor ,,dupa ce-i scoteam samburele ,nu puneam nimic ) De data asta am pus ce ati spus voi si au iesit …nu va mai spun . Retetele voastre sunt de toata lauda !