Acasa / Retete culinare / Retete de dulciuri / Galuste (gomboti) cu prune

Galuste (gomboti) cu prune

Ingrediente 16 buc

16  prune coapte si proaspete, 50 gr zahar si 1 lingurita de  scortisoara pentru umplut.
Aluat: 5 cartofi potriviti , 1 ou, 150 gr faina , 1 plic zahar vanilat, 1 praf de sare, 20 ml ulei,  apa pentru fiert, 20 ml ulei pentru intins aluatul si uns merdeneaua.
Decor: 50 gr unt, 120 gr pesmet, 40 gr zahar, 2 plicuri zahar vanilat.

Mod de preparare

  1. Prunele spalate se despica in doua, pana la jumatate si scoatem samburele. Se umplu cu zahar si scortisoara si se lasa deoparte.
  2. Cartofii spalati, se curata de coaja , se taie cubulete si se pun la fiert in apa, ca pentru piure.
  3. Separat intr-o tigaie intinsa se topeste untul, se adauga pesmetul si lasam sa se prajeasca cca 3 min, amestecand continuu.
  4. Se adauga zaharul, zaharul vanilat ,amestecam si luam tigaia de pe foc. Se lasa deoparte pana obtinem galustele.
  5. Cartofii se pun intr-un bol la racit, apoi  se paseaza si amestecam cu oul, zahar vanilat, sare si faina. Se amesteca bine, adaugam uleiul si framantam. Se lucreaza foarte rapid, din cauza cartofilor aluatul devine moale.
  6. Se pune  o oala mai mare plina cu apa pe foc si o lasam sa ajunga la fierbere. Cand clocoteste se da  focul la mic, astfel incat apa sa ramana fierbinte.
  7. Pe blatul de lucru se pune hartie de copt, se unge cu ulei, de adauga aluatul si cu merdeneaua unsa cu ulei se intinde intr-o foaie de 3-4 mm grosime. Taiem aluatul in patrate, pe fiecare patrat de aluat se pune in mijloc o pruna,  apoi sigilam bine aluatul in jurul prunei(se da forma de bila).
  8. Dupa ce am modelat toate galustele , se introduc usor in apa care fierbe,  fara sa clocoteasca si lasam sa fiarba pana se ridica la suprafata, cca 5-6 min.
  9. Se scutura usor oala din cand in cand pentru a nu se lipi galustele de fundul  oalei.
  10. Se scot gombotii cu grija, cate 2,  cu o spumiera (paleta cu gauri) si se pun in pesmetul prajit.
  11. Se misca tigaia pentru a se decora complet gombotii, sa se rostogoleasca prin pesmet.
  12. Se servesc calzi sau reci.

Pofta Buna!




>


Rate this post
Voteaza
 

Vezi si alte retete delicioase

  • Cartofi cu mararCartofi cu marar Cartofi  cu unt si marar – garnitura perfecta pentru preparate pe baza de carne si peste. Puteti face […]
  • Ecler cu mereEcler cu mere Ingrediente Ecler cu mere- 18 buc Coji: 35 ml ulei, 70 ml apa, 70 gr faina, 3 oua, un praf de sare. Crema […]
  • Tort de lamaieTort de lamaie Ingrediente Blat: 6 oua, 120 gr zahar, 1/2 plic praf de copt, 180 gr faina, 1 praf de sare, coaja de la 1 […]
  • LebedeLebede IngredienteCoji: 35 ml ulei, 70 ml apa, 70 gr faina, 3 oua, un praf de sare. Crema de vanilie: 300 ml lapte, […]
  • Prajitura cu mere si vaniliePrajitura cu mere si vanilie Ingrediente - Prajitura cu mere si vanilie Blat: 4 oua, 80 gr zahar, 1/2 plic praf de copt stins intr-o […]
  • Prajitura cu mere si ciocolataPrajitura cu mere si ciocolata Ingrediente - Prajitura cu mere si ciocolata Blat: 4 oua, 80 gr zahar, 1/2 plic praf de copt stins intr-o […]

loading…


1 Comentariu

  1. Ce bunatate ,am facut reteta asta (eu in interiorul prunelor ,,dupa ce-i scoteam samburele ,nu puneam nimic ) De data asta am pus ce ati spus voi si au iesit …nu va mai spun . Retetele voastre sunt de toata lauda ! 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress