Acasa / Retete culinare / Retete de Craciun / Cozonac pufos cu rahat

Cozonac pufos cu rahat

Ingrediente

Aluat: 1 kg faina, 200 gr zahar, 50 ml ulei, 150 gr unt, 4 galbenusuri, 500-600 ml lapte, 40 gr drojdie, 10 gr sare, coaja rasa de lamaie, zahar vanilat.

Umplutura: rahat de fructe

Decor: 1 galbenus de ou, susan.

Mod de preparare

  1. Intr-un lighenas mai mare, se freaca drojdia cu 50 gr zahar, pana cand se lichefiaza, apoi se dilueaza cu 150 ml lapte caldut si se amesteca cu 200 gr faina.
  2. Aluatul se lasa sa se dospeasca intr-un loc caldut, cca 20 min, pana cand isi dubleaza volumul.
  3. Se adauga apoi restul de lapte caldut galbenusurile, uleiul, 50 gr unt topit, sarea, coaja de lamaie rasa si restul de zahar. Se amesteca bine, apoi se adauga faina.
  4. Aluatul se amesteca , la inceput cu lingura,  se framanta cu mana max 15 min, pana cand se desprinde de mana si de vas, apoi se pune restul de unt topit.
  5. Untul topit se lasa sa curga  sub aluat  , nu se mai framanta, ci doar se impatureste, ridicandu-l din partile laterale spre mijloc pana se incoropreaza tot untul. Acest aluat dupa coacere se desface in foi, cand este copt 🙂
  6. Se lasa la cald sa creasca, pana isi dubleaza volumul.
  7. Se imparte in doua parti, fiecare parte se intinde pe un blat de lemn cu merdeneaua, se adauga felii de rahat din fructe si se ruleaza.
  8. Cozonacii se pun in  tavi tapetate cu hartie de copt , se ung cu galbenus si se presara cu susan.
  9. Se lasa sa creasca in forme cca 10 min, apoi se introduc  in cuptorul bine incalzit, la foc moderat.
  10. Se coc cca 50-60 min, apoi se scot cu grija din forma si se lasa sa se raceasca la o temperatura medie.

Servire

Se serveste alaturi de o cafea aromata.

Rate this post
Voteaza

Vezi si alte retete delicioase

  • Cozonac cu nucaCozonac cu nuca Ingrediente Aluat: 1 kg faina, 200 gr zahar, 50 ml ulei, 150 gr unt, 5 galbenusuri, 500-600 ml lapte, 40 gr […]
  • Cozonac de postCozonac de post Ingrediente  2 buc - Cozonac de post Aluat: 1 kg faina alba de calitate , 300 ml apa, 150 gr zahar, 200 gr […]
  • Cozonac de casaCozonac de casa Ingrediente Aluat: 1 kg faina, 4 galbenusuri, 200 gr zahar, 60 gr drojdie, sare, 400 ml lapte, 200 gr […]
  • Cozonac cu ciocolataCozonac cu ciocolata Ingrediente Aluat: 500 gr  faina, 120 gr zahar, 50 ml ulei, 80 gr unt, 3 galbenusuri,  300  ml lapte, 20 gr […]
  • Salam de biscuitiSalam de biscuiti Ingrediente 300 gr biscuiti cu unt , 100 gr ciocolata alba , 50 gr unt, 50  gr zahar, 50 gr stafide, 50 gr […]
  • Prajitura MascotaPrajitura Mascota Ingrediente Pentru coji: 6 forme de briose de unica folosinta, ciocolata cuvertura de calitate. Crema […]



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress