Ingrediente
Aluat: 500 gr faina, 120 gr zahar, 50 ml ulei, 80 gr unt, 3 galbenusuri, 300 ml lapte, 20 gr drojdie, 5 gr sare, coaja rasa de lamaie, zahar vanilat.
Umplutura: 300 gr ciocolata
Decor: ciocolata
Mod de preparare
- Intr-un lighenas mai mare, se freaca drojdia cu 20 gr zahar, pana cand se lichefiaza, apoi se dilueaza cu 100 ml lapte caldut si se amesteca cu 100 gr faina.
- Aluatul se lasa sa se dospeasca intr-un loc caldut, cca 20 min, pana cand isi dubleaza volumul.
- Se adauga apoi restul de lapte caldut , 2 galbenusuri, uleiul, sarea, coaja de lamaie rasa si restul de zahar. Se amesteca bine, apoi se adauga faina.
- Aluatul se amesteca , la inceput cu lingura, se framanta cu mana max 15 min, pana cand se desprinde de mana si de vas, apoi se pune untul topit.
- Untul se lasa sa curga sub aluat , nu se mai framanta, ci doar se impatureste, ridicandu-l din partile laterale spre mijloc pana se incoropreaza tot untul.
- Se lasa la cald sa creasca, pana isi dubleaza volumul.
- Se imparte in doua parti, fiecare parte se intinde pe un blat de lemn cu merdeneaua, se adauga ciocolata maruntita si se ruleaza.
- Cozonacul se pune intr-o forma rotunda si se unge cu galbenus de ou la suprafata.
- Se lasa sa creasca in forma cca 10 min, apoi se introduce in cuptorul bine incalzit, la foc moderat.
- Se coace cca 50-60 min, apoi se scote cu grija din forma si se lasa sa se raceasca la o temperatura medie.
- Cand este complet racit se glazureaza cu ciocolata topita pe suprafata superioara, se lasa la rece.
- Se portioneaza peste cca 1 ora.
Este un desert apreciat de copii, gustul de ciocolata ii incanta in mod deosebit.
Pofta Buna!