Acasa / Retete culinare / Retete de dulciuri / Cozonac cu ciocolata

Cozonac cu ciocolata

Ingrediente

Aluat: 500 gr  faina, 120 gr zahar, 50 ml ulei, 80 gr unt, 3 galbenusuri,  300  ml lapte, 20 gr drojdie, 5  gr sare, coaja rasa de lamaie, zahar vanilat.

Umplutura: 300  gr ciocolata

Decor:  ciocolata

Mod de preparare

  1. Intr-un lighenas mai mare, se freaca drojdia cu 20 gr zahar, pana cand se lichefiaza, apoi se dilueaza cu 100 ml lapte caldut si se amesteca cu 100 gr faina.
  2. Aluatul se lasa sa se dospeasca intr-un loc caldut, cca 20 min, pana cand isi dubleaza volumul.
  3. Se adauga apoi restul de lapte caldut , 2 galbenusuri, uleiul,  sarea, coaja de lamaie rasa si restul de zahar. Se amesteca bine, apoi se adauga faina.
  4. Aluatul se amesteca , la inceput cu lingura, se framanta cu mana max 15 min, pana cand se desprinde de mana si de vas, apoi se pune untul  topit.
  5. Untul  se lasa sa curga sub aluat , nu se mai framanta, ci doar se impatureste, ridicandu-l din partile laterale spre mijloc pana se incoropreaza tot untul.
  6. Se lasa la cald sa creasca, pana isi dubleaza volumul.
  7. Se imparte in doua parti, fiecare parte se intinde pe un blat de lemn cu merdeneaua, se adauga ciocolata maruntita si se ruleaza.
  8. Cozonacul se pune intr-o forma rotunda si  se unge cu galbenus de ou la suprafata.
  9. Se lasa sa creasca in forma  cca 10 min, apoi se introduce  in cuptorul bine incalzit, la foc moderat.
  10. Se coace  cca 50-60 min, apoi se scote  cu grija din forma si se lasa sa se raceasca la o temperatura medie.
  11. Cand este complet racit se glazureaza cu ciocolata topita pe suprafata superioara, se lasa la rece.
  12. Se portioneaza peste cca 1 ora.

Este un desert apreciat  de copii, gustul de ciocolata ii incanta in mod deosebit.

Pofta Buna!

Rate this post
Voteaza

Vezi si alte retete delicioase

  • Tort de ciocolataTort de ciocolata Ingrediente Blat:5 oua, 30 gr ciocolata rasa, 30 gr cacao, 130 gr faina, 1 praf de copt, 120 gr […]
  • Budinca de ciocolataBudinca de ciocolata Ingrediente 1 l lapte, 150 gr faina, 4 oua, 50 gr ciocolata, 30 gr cacao de calitate, 150 gr zahar, 2 […]
  • Tort diplomat cu ciocolataTort diplomat cu ciocolata Ingrediente Tort diplomat cu ciocolata Blat : piscoturi de sampanie: 10 buc - ( forma o cratita de 2 l […]
  • Rulada cu crema de ciocolataRulada cu crema de ciocolata Ingrediente - Rulada cu crema de ciocolata Foaia de rulada: 5 oua, 5 linguri zahar, 7  linguri faina, 2 […]
  • Inghetata de ciocolataInghetata de ciocolata Ingrediente 400 ml sodou de vanilie, 400 gr frisca batuta, 150 gr ciocolata Mod de preparare Ciocolata […]
  • Cozonac cu nucaCozonac cu nuca Ingrediente Aluat: 1 kg faina, 200 gr zahar, 50 ml ulei, 150 gr unt, 5 galbenusuri, 500-600 ml lapte, 40 gr […]

loading…


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress