Acasa / Retete culinare / Cozonac de post

Cozonac de post

Ingrediente  2 buc – Cozonac de post

Aluat: 1 kg faina alba de calitate , 300 ml apa, 150 gr zahar, 200 gr margarina sau  200 ml ulei, coaja rasa de la 1 lamaie, vanilie, 40 gr drojdie, 1/2 lingurita cu sare.

Umplutura: 300 gr miez de nuca macinata, 80 gr zahar, 3 linguri de cacao, stafide, rom, coaja rasa de lamaie, 30 ml apa calduta.

Decor: 30 ml  sirop

Mod de preparare

  1.  Intr-un vas adaugam drojdia cu zahar, sare si  apa calduta , se amesteca usor.
  2. Se adauga coaja de lamaie, vanilia, si faina. Se amesteca pana obtinem un aluat omogen si vartos. Se adauga treptat margarina topita calduta  (nu fierbinte) si framantam pana se incorporeaza.
  3. Se pune vasul la un loc cald si lasam cca 30-40 min , pana isi dubleaza volumul. Tavile de cozonac se tapeteaza cu hartie de copt
  4. Intr-un bol se amesteca miezul de nuca, cacao, stafide, rom, zahar, apa calduta si coaja de lamaie. Se amesteca astfel incat sa devina ca o crema mai groasa. Dupa preferinta se poate adauga si rahat cu fructe.
  5. Aluatul se imparte in 2 parti.  Se intinde o bila sub forma de foaie, se unge cu jumatate din crema si se ruleaza. Pentru cozonacul impletit 1 bila se imparte in doua parti, veti obtine doua foi care ung cu umplutura , se ruleaza si  se impletesc.
  6. Cozonacii formati se pun la tavi si se lasa la crescut intr-un loc cald pana  pana isi dubleaza volumul.
  7. Se ung cu sirop si se introduc la copt in cuptorul incalzit la 180 C pana devin usor aurii, temperatura se scade la 150 C pentru inca 10 min, astfel incat sa se coaca uniform.
  8. Se Scot din cuptor si se ung din nou cu sirop. Se lasa sa se racesca complet, se scot din tavi si se pun pe un blat din lemn. Se acopera cu un servet si se lasa cateva ore.
  9. Se serveste cu cafea sau ceai. Este un cozonac pufos si gustos!

 

Pofta Buna!

Rate this post
Voteaza

Vezi si alte retete delicioase

  • Chec de postChec de post Ingrediente 1 pahar  faina, 1 pahar de apa , 1 pahar  zahar, 1/2 pahar  ulei, 2 plicuri zahar vanilat, 1 […]
  • Desert de postDesert de post Ingrediente Desert de post fructe exotice din compot, frisca vegetala vanilata, esenta de rom. Preparare […]
  • Pui cu cartofi si ceapa la cuptorPui cu cartofi si ceapa la cuptor Puiul cu cartofi si ceapa la cuptor reprezinta un preparat satios si gustos, ideal atat pentru mesele […]
  • Salam de biscuiti cu portocale Salam de biscuiti cu portocale Ingrediente Salam de biscuiti cu portocale 250 gr biscuiti de post ,  70 gr margarina, 70 gr zahar, 2 […]
  • Supa-crema de dovleceiSupa-crema de dovlecei O supa revigoranta si gustoasa este supa crema de dovlecei, o alegere inspirata, in special in perioada […]
  • Ostropel de puiOstropel de pui Ingrediente  Ostropel de pui 1 kg  carne de pui (pulpe , piept ), 2 buc ceapa, 1 ardei  gogosar, 5 rosii […]

kalapod.net%20

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress