Ingrediente
Aluat: 1 kg faina, 200 gr zahar, 50 ml ulei, 150 gr unt, 5 galbenusuri, 500-600 ml lapte, 40 gr drojdie, 10 gr sare, coaja rasa de lamaie, zahar vanilat.
Umplutura: 300 gr miez nuca maruntita, 40 gr cacao, 2 albusuri, 100 gr zahar, vanilie.
Decor: 1 galbenus de ou
Mod de preparare
Preparare Umplutura – albusurile se bat cu zahar pana obtinem o spuma tare. Se amesteca cu cacao, vanilie , cacao si nuca pana obtinem o compozitie omogena.
- Intr-un lighenas mai mare, se freaca drojdia cu 50 gr zahar, pana cand se lichefiaza, apoi se dilueaza cu 150 ml lapte caldut si se amesteca cu 200 gr faina.
- Aluatul se lasa sa se dospeasca intr-un loc caldut, cca 20 min, pana cand isi dubleaza volumul.
- Se adauga apoi restul de lapte caldut galbenusurile, uleiul, 50 gr unt topit, sarea, coaja de lamaie si restul de zahar. Se amesteca bine, apoi se adauga faina.
- Aluatul se amesteca , la inceput cu lingura, se framanta cu mana max 15 min, pana cand se desprinde de mana si de vas, apoi se pune restul de unt topit.
- Untul topit se lasa sa curga sub aluat , nu se mai framanta, ci doar se impatureste, ridicandu-l din partile laterale spre mijloc pana se incoropreaza .
- Se lasa la cald sa creasca, pana isi dubleaza volumul.
- Se imparte in doua parti, fiecare parte se intinde pe un blat de lemn cu merdeneaua, se adauga umplutura si se ruleaza strans.
- Cozonacii se pun in tavi tapetate cu hartie de copt si se ung cu galbenus.
- Se lasa sa creasca in forme cca 10 min, apoi se introduc in cuptorul bine incalzit, la foc moderat.
- Se coc cca 50-60 min, apoi se scot cu grija din forma si se lasa sa se raceasca la o temperatura medie.
Pofta Buna!