Acasa / Retete culinare / Cozonac cu nuca

Cozonac cu nuca

Ingrediente

Aluat: 1 kg faina, 200 gr zahar, 50 ml ulei, 150 gr unt, 5 galbenusuri, 500-600 ml lapte, 40 gr drojdie, 10 gr sare, coaja rasa de lamaie, zahar vanilat.

Umplutura: 300 gr miez nuca maruntita, 40 gr cacao, 2 albusuri, 100 gr zahar, vanilie.

Decor: 1 galbenus de ou

Mod de preparare

Preparare Umplutura – albusurile se bat cu zahar pana obtinem o spuma tare. Se amesteca cu cacao, vanilie , cacao si nuca pana obtinem o compozitie omogena.

  1. Intr-un lighenas mai mare, se freaca drojdia cu 50 gr zahar, pana cand se lichefiaza, apoi se dilueaza cu 150 ml lapte caldut si se amesteca cu 200 gr faina.
  2. Aluatul se lasa sa se dospeasca intr-un loc caldut, cca 20 min, pana cand isi dubleaza volumul.
  3. Se adauga apoi restul de lapte caldut galbenusurile, uleiul, 50 gr unt topit, sarea, coaja de lamaie  si restul de zahar. Se amesteca bine, apoi se adauga faina.
  4. Aluatul se amesteca , la inceput cu lingura,  se framanta cu mana max 15 min, pana cand se desprinde de mana si de vas, apoi se pune restul de unt topit.
  5. Untul topit se lasa sa curga  sub aluat  , nu se mai framanta, ci doar se impatureste, ridicandu-l din partile laterale spre mijloc pana se incoropreaza .
  6. Se lasa la cald sa creasca, pana isi dubleaza volumul.
  7. Se imparte in doua parti, fiecare parte se intinde pe un blat de lemn cu merdeneaua, se adauga umplutura si se ruleaza strans.
  8. Cozonacii se pun in  tavi tapetate cu hartie de copt si se ung cu galbenus.
  9. Se lasa sa creasca in forme cca 10 min, apoi se introduc  in cuptorul bine incalzit, la foc moderat.
  10. Se coc cca 50-60 min, apoi se scot cu grija din forma si se lasa sa se raceasca la o temperatura medie.

 

Pofta Buna!

cozonac-cu-nuca
Rate this post
Voteaza

Vezi si alte retete delicioase

  • Cozonac pufos cu rahatCozonac pufos cu rahat Ingrediente Aluat: 1 kg faina, 200 gr zahar, 50 ml ulei, 150 gr unt, 4 galbenusuri, 500-600 ml lapte, 40 gr […]
  • Prajitura cu friscaPrajitura cu frisca Pentru ocaziile festive, prajitura cu frisca va fi cu adevarat senzatia tuturor. Dulce, parfumata, cu […]
  • Rulada de biscuiti cu ciocolataRulada de biscuiti cu ciocolata Ingrediente Rulada de biscuiti cu ciocolata Foaia de rulada - 300 gr  biscuiti dulci, 30 gr cacao, 200 ml […]
  • Fursecuri cu nuca si ciocolataFursecuri cu nuca si ciocolata Ingrediente Fursecuri cu nuca si ciocolata 250 g unt, 100 g zahar pudra , 1 ou, 50 gr cacao, 1 pliculet  […]
  • Tort diplomat cu ananas si ciocolataTort diplomat cu ananas si ciocolata Ingrediente Tort diplomat cu ananas si ciocolata Blat : piscoturi de sampanie: 10 buc - ( forma o cratita […]
  • Dulceata de afineDulceata de afine Ingrediente Dulceata de afine - 6 borcane -400 gr 1.2 kg zahar, 1.5 kg afine (adsbygoogle = […]

kalapod.net%20

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress