Acasa / Diverse / Maniere la masa

Maniere la masa

Inca din cele mai vechi timpuri , masa s-a desfasurat dupa un anumit ritual. Chiar daca suntem numai in familie, este bine sa ne invatam sa respectam si masa zilnica prin bune maniere, nu au fost scrise pentru amorul artei, ci pentru a va face un om respectat in societate.

Fara indoiala , masa pe care o oferim sau cea la care suntem invitati a devenit un prilej pentru intilniri importante si discutii interesante. In mod firesc , comportamentul mesenilor a cistigat in rafinament prin respectarea unor norme impuse de codul manierelor elegante si in acelasi timp traditionale.

  1. Cand mesenii sunt numerosi nu se ureaza “Pofta buna”
  2. Incepem sa mancam si sa bem numai dupa ce stapana casei sau stapanul casei au dat tonul spunand “Pofta buna!” sau “Va rog sa va serviti”
  3. Mancarea este servita de gazda, de catre un personal calificat sau, pur si simplu, platoul cu mancarea trece din mana in mana. Gazda se serveste ultima
  4. Nu ne umplem farfuria pana la refuz
  5. Cand mancam nu ne taiem bucati prea mari, dar nici prea mici, ca sa nu ne cada din furculita
  6. Nu se taie toata bucata de carne de la inceput (sa ne scapam de griji) pentru ca face impresie proasta
  7. Farfuria trebuie sa ramana cat mai curata dupa orice fel de mancare. In unele locuri (Franta) se sterge cu paine tot sosul din farfurie, in semn ca ce a fost gatit a fost delicios
  8. Cand ni se ofera un platou, trebuie sa luam bucata cea mai apropiata de noi
  9. Daca mai dorim paine si cosuletul este prea departe, il rugam pe cel din dreptul lui sa ne dea paine, si aceasta trebuie sa ofere tot cosul
  10. Nu se da paine cu mana, si nici nu se ia cu furculita
  11. Painea o mancam rupand cate o bucatica din ea si folosind ambele maini, si nu este voie sa facem cocoloase
  12. Scobitorile nu se pun pe masa, dar daca ai nevoie, ceri discret gazdei si le folosesti la baie
  13. Micile accidente trebuie rezolvate de catre gazda cu tact, fara mult tevatura, iar persoana care a spart un vas de valoare se cuvine sa incerce in masura posibilului sa-l inlocuiasca
  14. Dupa ce s-a asigurat ca toti invitatii au terminat de mancat, gazda este prima care se ridica, semn ca masa a luat sfarsit
  15. Chiar daca avem mancare sau bautura, ne ridicam si noi dupa ce se ridica gazda, dar daca terminam inaintea celorlalti nu avem voie sa ne ridicam si sa plecam de la masa
  16. Daca oferim cuiva un tacam, il tinem de maner, astfel incat persoana care le ia sa le poata apuca tot de-acolo
  17. Tacamurile cerute se aduc pe un platou sau un servet
  18. Daca vi se cere sarea sau piperul, le veti da peste masa sau prin fata vecinului, nu prin spatele lui. Daca este la distanta mai mare se cere vecinului, si apoi se da din mana in mana
  19. Daca dam mese acasa si nu este personal de serviciu, platoul cu mancare trece din mana in mana, de la gazda spre dreapta. Doamnele se servesc primele, apoi domnii, iar gazda ultima, cand platoul a revenit la ea. In acest moment, domnii nu fac decat oficiul de intermediari
  20. Intre timp, stapanul casei toarna vinul, tot spre dreapta. Sticla nu se da din mana in mana
  21. Supa se serveste tot spre dreapta, si la fel se procedeaza si cand strangem masa
  22. Cand un platou ajunge la noi, ne servim cu lingura tinuta in mana dreapta si ajutandu-ne cu furculita din stanga. Numai chelnerii servesc tinand ambele tacamuri intr-o singura mana
  23. Nu ne servim din platou cu tacamurile noastre, ci cu cele de serviciu puse obligatoriu de gazda acolo. Daca acestea nu insotesc platoul, le cerem.

Cum savuram diverse bucate

  1. Felia de paine se rupe cu mana, in timp ce sandvisurile mari se taie cu cutitul si se baga in gura cu furculita, ca si la friptura. Sandvisurile mici se iau cu mana
  2. Pt a intinde untul se foloseste un cutit special, nu cel obisnuit
  3. Nu se ia untul direct din untiera pentru a unge painea, ci se pune o bucatica pe farfuria proprie, apoi se unge painea, tinand-o deasupra farfuriei
  4. Dulceata si mierea nu se mananca direct din borcan, ci fiecare isi ia pe farfurie cat doreste, servindu-se de lingurita adusa la masa special pentru acest scop
  5. Mezelurile, taiate in prealabil in felii, se curata de coaja cu furculita si cutitul, in propria noastra farfurie
  6. Ciorbele se mananca numai cu lingura
  7. Ouale moi in coaja se mananca dintr-un paharel suport, cel mai adesea fixat pe o farfurioara. Se sparge coaja din varf, se indeparteaza partea de sus a oului cu lingurita si se pun cojile pe suport, sub ou, sau pe farfurioara
  8. Cartofii nu se taie cu cutitul si nu se zdrobesc cu furculita in farfurie. Exceptie fac cartofii copti in coaja, care se inteapa cu furculita si se curata cu cutitul
  9. Supele sunt servite in cesti sau boluri si se mananca cu linguri mici de supa. Daca suntem intre prieteni, putem bea prima jumatate a cestii, care este limpede si pentru restul supei folosim lingura
  10. Nu se raceste o supa prea calda sufland in ea
  11. Salata verde si andivele se aduc la masa gata taiate si preparate. Daca bucatile sunt prea mari, nu se duc la gura asa ci se taie cu cutitul
  12. Salata verde si andivele se mananca cat mai aproape de starea lor naturala, dar nu este o gresala sa le asezonam cu putin piper, otet, lamaie, sare sau untdelemn daca ni se par fade
  13. Nu aplecam farfuria pentru a lua ultima inghititura
  14. Nu se inmoaie painea in supa, si nici in sos
  15. La sparanghel nu se foloseste niciodata cutitul si se mananca numai partea frageda din varf
  16. Muraturile se iau cu furculita proprie din castron si se taie pe farfurie pe masura ce se mananca, la fel ca friptura. Gogonele se pot lua cu lingura, pentru a nu stropi comesenii cand le intepam cu furculita, si in farfurie se taie cu atentie din acelasi motiv, cu cutitul in dreapta si furculita in stanga
  17. Nu se musca din muraturi
  18. Conopida se taie cu furculita, nu se foloseste deloc cutitul
  19. Chiftelele, sarmalele, ruladele se taie numai cu furculita
  20. Pestele se mananca special, folosindu-se cutitul numai la dezosare, dupa ce pestele este desfacut in 3 dupa ce se decupeaza capul cu cutitul. Oasele de peste din gura se pun pe furculita si se scot cu mana numai in cazuri de urgenta
  21. Pentru pestele din conserva ne folosim de furculita, tinuta in dreapta, ajutandu-ne cu o bucata de paine tinuta in stanga
  22. Daca o stridie este inchisa, o deschidem cu lama unui cutit obisnuit sau de dezosat. Se scot intestinele si branhiile (au o culoare mai inchisa) cu ajutorul furculitei. Se scoate apoi stridia din scoica, desprinzand-o din articulatie. Se pune in farfurie si se mananca cu lamaie, sare, piper
  23. Icrele de Manciuria si icrele necre se aduc de obicei presarate pe rondele mici de paine prajita unse cu unt, asezate pe platou. Daca se ofera in castronase, ne vom pune in farfurie cu lingurita de serviciu o cantitate rezonabila si ne vom face sanvisuri mici
  24. Icrele obisnuite le putem unge pe o felie mai mare de paine, pe care o vom taia tinand cutitul in mana dreapta si furculita in stanga, exact ca in cazul oricarui sandvis
  25. Putem manca icrele si luandu-ne in farfurie o portie, din care, cu ajutorul cutitului, ne ungem bucati mici de paine, rupte cu mana. La fel se mananca si antreurile reci de consistenta asemanatoare (salata de vinete, pestele cu maioneza)
  26. Crustaceele se servesc de obicei fara carapace. Daca masa e mai putin festiva, crevetii se curata cu mana: li se rupe capul, ceea ce face sa iasa si intestinele, apoi se scoate carnea din carapace. La crabi, languste si homari, se rup cu mana articulatiile si apoi, cu un cleste special, se sparg oasele si se scoate carnea din cosul pieptului, din picioare si din coada. Carnea acestor crustacee se mananca de regula cu paine prajita si unt. Este necesar ca pe masa sa existe un bol cu apa pentru clatitul degetelor
  27. Samburii maslinelor care insotesc uneori aceste antreuri se “transporta” din gura in farfurie cu furculita, sau daca suntem in familie cu mana
  28. Carnea de pasare nu se mananca cu mana. Pot face exceptie copanelele de pui. Carnea se aduce la masa gata transata
  29. Orezul se mananca cu furculita, ajutandu-ne cu cutitul, neapeland la lingura!
  30. Cu spaghete va serviti din castron cu o cantitate rezonabila, apoi le mancati rasucindu-le cu furculita tinuta in mana dreapta si ajutandu-va cu lingura tinuta in mana stanga. Pe furculita trebuie luata o cantitate mica, si sa nu atarne dizgratios din gura
  31. Cafeaua, ceaiul, cacaua cu lapte se beau din ceasca, fara sa lasam lingurita inauntru. Ea se pune pe farfurioara daca ramane pe masa, daca nu pe servetel
  32. Degetul mic nu se tine ridicat cand ducem ceasca la gura
  33. Cand bem cafea turceasca sau filtru, ridicam farfurioara cu mana stanga, in timp ce ducem ceasca la buze cu mana dreapta
  34. Nu se bea niciodata cafea dintr-o ceasca fara farfurioara (nici la serviciu)
  35. Spre deosebire de cafea, ceaiul si cacaua se beau lasand farfurioara pe masa
  36. Marul se taie in patru sau in opt, feliile se curata de coaja si samburi cu cutitul si se mananca cu furculita
  37. Portocala se taie cu cutitul si se desface in forma de stea; feliile se desfac si ele in stea si se mananca cu mana
  38. Grepfrutul se taie transversal si se mananca o jumatate, de obicei presarata cu zahar; cu o lingurita speciala de desert, avand marginea ascutita, se scoate doar pulpa fructului, deoarece partea alba este amara
  39. Dulciurile se iau cu mana daca sunt uscate, cu lingurita sau cu furculita de desert daca au crema ori frisca
  40. Clatitele se mananca taind bucatele mici pe rand, ca la friptura
  41. Fragii si capsunele se mananca fie cu mana, daca au codita, fie cu lingura, daca nu au, mai ales cand sunt servite cu frisca
  42. Prunele si caisele le desfacem in doua cu mana, scoatem samburele, dupa care mancam fiecare jumatate, tot cu mana
  43. Strugurii, visinele si ciresele se mananca intotdeauna cu mana; strugurii se mananca pana la ultimul bob. Samburii cireselor sau visinelor se pun in palma facuta caus si apoi in farfurie
  44. Piersicile se tin cu mana stanga pentru a le taia in doua. Separam samburele de fruct si-l curatam de coaja. Se mananca fructul cu cutitul si furculita
  45. Se pot pune pe masa mici recipiente pentru samburi, asa cum facem si pentru cojile de alune
  46. Cand sunt fara coaja, alunele se pun in recipiente mici, in fata fiecarui musafir. Cand sunt cu coaja, se aduc si vase pt coji
  47. Portocalele, mandarinele, clementinele: le taiem coaja in forma de stea, scoatem fructul si-l separam in felii pe care le mancam cu mana.
  48. Bananele se curata cu cutitul si se mananca cu mana sau, daca sunt prea moi, cu cutitul si furculita
  49. Pepenii si ananasul sunt serviti in felii si se mananca doar cu furculita, dar daca ananasul este foarte dur se justifica folosirea cutitului
  50. Kiwi se taie in doua, se tine o jumatate in mana stanga si se mananca miezul cu lingurita
  51. Muscam cu pofta din fructe numai cand suntem in livada!
  52. Daca toti mananca fructele simplu, fara a le curata de coaja, fara tacam, nu vom proceda altfel pentru a ne arata distinctia
  53. Gazda trebuie sa aduca fructele bine spalate, deci nu se cuvine sa le stergem cu propriul nostru servetel .

Foto: Rosen Georgiev

Rate this post
Voteaza

Vezi si alte retete delicioase




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress