Acasa / Retete culinare / Caltabos

Caltabos

Caltabosul este un aperitiv servit in special in perioada sarbatorilor de iarna. Se prepara din carne de porc si alte maruntaie: inima, ficat, plamani. Se condimenteaza dupa gust, cu mirodeniile preferate. Pentru un rezultat bun, este bine ca matele care vor fi umplute cu compozitia de carne sa fie foarte bine spalate.
Caltabosii se fierb apoi foarte bine, pana cand zeama din ei devine albicioasa. Caltabosii pot fi consumati atat reci, cat si calzi, cu mamaliguta si mujdei. In cazul in care sunt consumati reci, se lasa la rece, cu o greutate peste ei, astfel incat toate aromele sa se combine.

Ingrediente Caltabos

1 kg carne (ceafa), 1 kg ficat, inima, plamani, 300 gr ceapa, 100 gr orez, sare , cimbru,  piper macinat, mate groase.





Mod de preparare

Mod de preparare Caltabos

  1. Se pun la fiert ficatul, inima si plamanii iar carnea se fierbe separat.
  2. Ceapa se taie marunt si se caleste in putina untura.
  3. Orezul ales si spalat se pune la fiert si se fierbe pana se umfla, dupa care se scurge si se clateste cu apa rece.
  4. Carnea si organele , dupa ce s-au fiert , se trec prin masina de tocat carne. La compozitia obtinuta se adauga orezul, ceapa calita si condimente dupa gust.
  5. Se amesteca bine si cu compozitia obtinuta se umplu matele.
  6. Umplerea caltabosilor – la masina de tocat carne (fara cutit si sita) se adapteaza o palnie de umplut carnati. Se trage tot matul pe palnie, lasandu-se  capatul legat putin afara.
  7. Umplerea se face fara sa indesam , legandu-se din loc in loc sau se fac bucati de caltabos mai scurte, de 30 cm.
  8. Se pun la fiert in apa fierbinte si se fierb la foc mic, fara sa clocoteasca , cca 35-40 min.
  9. In timpul fierberii se inteapa cu o scobitoare din loc in loc (ca sa nu plesneasca matul).
  10. Caltabosii sunt fierti daca la intepare iese zeama albicioasa.
  11. Dupa fierbere se pun la zvantat si apoi pentru 3-4 ore la presa.
  12. Dupa presa  se pun la fum pentru 6 ore.

Caltabosul se serveste ca aperitiv , cu mustar sau cu salata de sfecla rosie si hrean.

Pofta buna!

caltabos imagine
Caltabos, 5.0 out of 5 based on 1 rating
Voteaza:
VN:F [10.0.0_1159]
5.0 (1 voturi)
loading...

Vezi si alte retete delicioase

  • Vin fiertVin fiert Ingrediente Vin fiert 1 l vin rosu sec (de preferat vin de casa), 140 gr zahar, 4 cuisoare, 2 batoane […]
  • Carne de porc in unturaCarne de porc in untura Ingrediente carne de porc afumata: muschi , pulpa, coaste, untura. Preparare Carnea de porc sarata si […]
  • Pomana PorculuiPomana Porcului Ingrediente 1 kg carne porc (muschi, ceafa, pulpa), 2 verze murate, 200 gr tocanita de rosii , cimbru, […]
  • Slanina fiartaSlanina fiarta Ingrediente slanina frageda fara sorici de pe burta care are un strat de tesut muscular, sare. Compozitia […]
  • Varza a la ClujVarza a la Cluj Varza a la Cluj , o reteta traditionala, indragita de romani  si nu numai. Reteta este simpla , ieftina si  […]
  • Toba de porcToba de porc Ingrediente 300 gr sorici, 1 inima, 1 limba, 1 capatana de la un porc , condimente, sare, 1 burta de […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress