Acasa / Retete culinare / Muraturi

Muraturi

Ingrediente

4  varze  micute albe taiate pe jumatate , 1 kg gogonele, 1 kg castraveti, 5 morcovi taiati pe jumatate , 5 ardei gogosar, 1 legatura   frunze de telina,  marar uscat, 4 buc hrean taiate rondele sau fasii, piper boabe, sare grunjoasa 30 gr / litru de apa.

Mod de preparare

  1. Zarzavaturile sa fie proaspete si sanatoase, aflate la gradul  de coacere optim pentru conserve.
  2. Legumele  trebuie sa fie bine curatite si sortate corespunzator calitatii lor.
  3. Sa fie spalate intr-o cantitate mare de apa, pentru a fi antrenate toate corpurile straine precum si  impuritatile.
  4. Pe fundul borcanului sau butoiului se aseaza mararul uscat si jumatate din cantitatea de hrean.
  5. Se adauga alternativ legumele, deasupra se presara piperul boabe  si acoperim cu funze de telina.
  6. Legumele trebuie aranjate indesat , fara a fi strivite, rupte sau indoite.
  7. Se pregateste saramura: la 1 l apa adaugam 30 gr sare grunjoasa.
  8. In functie de vas se calculeaza necesarul de apa si sare. Apa se incalzeste pana se dizolva sarea , apoi saramura se lasa sa se racesca si se strecoara.
  9. Saramura se adauga rece peste legume , se aseaza un capac  sau o greutate care sa mentina legumele in lichid.
  10. Fermentarea are loc in doua etape. In prima perioada , in conditii normale, incepe la 3-4 zile dupa adaugarea saramurii si dureaza aproximativ 5 zile. Temperatura optima in acesta perioada este de 18-23 gr C.
  11. A doua etapa dureaza 8-10 zile. In acesta perioada muraturile trebuie pastrate la temperaturi mai joase 10-12 gr C.
  12. In timpul fermentatiei muraturile trebuie vanturate periodic pentru  a asigura conditii egale de fermentatie in tot cuprinsul borcanului sau a vasului.
  13. Trebuie asigurata evacuarea aerului din borcane pentru a impiedica  formarea unui mucegai alb la suprafata lichidului.
  14. Muraturile se pastreaza la loc uscat si rece (8-10 gr C).

Se servesc la mancaruri cu carne si fripturi.

Pofta buna!

Muraturi, 4.3 out of 5 based on 11 ratings
Voteaza:
VN:F [10.0.0_1159]
4.3 (11 voturi)
loading...

Vezi si alte retete delicioase

  • Muraturi taranestiMuraturi taranesti Ingrediente Muraturi taranesti morcovi, ardei gogosar, gogonele , conopida,  castraveti. Pentru fiecare […]
  • Conopida murataConopida murata Ingrediente Conopida murata 4  buc conopida , 1 varza mica rosie,   1 legatura   frunze de telina,  marar […]
  • Zacusca cu vinete si ciuperciZacusca cu vinete si ciuperci Ingrediente 15 vinete mari, 30 buc. de gogosari, 1 kg. ceapa, 1 litru ulei, 1 kg ciuperci proaspete, 3 kg. […]
  • Varza murataVarza murata Varza murata este un ingredient de baza in bucataria romaneasca, fiind folosita pentru delicioase sarmale, […]
  • Conserva de pesteConserva de peste Ingrediente 1 kg peste caras, ulei pentru prajit, sare, otet, foi dafin, piper. Preparare Pestele se […]
  • Gogonele cu usturoi la otetGogonele cu usturoi la otet Ingrediente - Gogonele cu usturoi la otet gogonele, cantitatea de otet reprezinta 30% din cantitatea de […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress